Гърция ни обеща подкрепа за европредседателството

Гърция ни обеща подкрепа за европредседателството | StandartNews.com

"Гърция ще бъде рамо до рамо с България по време на българското председателство и ще даде своята подкрепа", заяви в приветствието си към българските депутати шефът на гръцкия парламент Николаос Вуцис.

Шефът на камарата на депутатите на Гърция е на посещение у нас и в момента провежда среща с председателя на НС Димитър Главчев. ЕС трябва да засили своя социален характер, да ограничи социалните и регионални неравенства вътре в съюза, за да бъдат държавите-членки не формално равноправни, заяви Вуцис. Нашата цел е да работим за утвърждаване на сигурността в ЕС чрез преодоляване на националистическия подход, който възпира нашия прогрес.

В тези усилия Гърция ще бъде ваш приятел и поддръжник, заедно ще вървим по този път. Само така ще се запази обединена Европа и ще се ограничи евроскептицизма и крайният национализъм, изтъкна още гръцкият гост. Гръцко-българските отношения са движещата сила не само на общобалканското сътрудничество, но и на общия стремеж да поставим Югоизточна Европа в епицентъра на приоритетите на ЕС, посочи Вуцис.

Той призова за сътрудничество между двете съседни страни, за да не се превърне ЕС в един формален съюз на концентрични кръгове със зони на неравенства и да даде тласък за по-бързото приобщаване към ЕС на Западните Балкани. И в този смисъл българското председателство идва в подходящия момент, заключи председателят на гръцкия парламент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай