Финансовият министър: Парите в Гаранционния фонд са на застрахованите

Снимка: БГНЕС архив

Финансовият министър: Парите в Гаранционния фонд са на застрахованите | StandartNews.com

Парите, внасяни в Гаранционния фонд за застраховката Гражданска отговорност, са на хората, които са се застраховали, на българските граждани. Ако решим с тези пари да покрием риска на ЗК "Олимпик", ще ощетим българския данъкоплатец, каза в парламента министърът на финансите Владислав Горанов по време на извънредното заседание на НС. Премиите са превеждани към застрахователите, но сметките не се генерират от тях, а са пари на българския данъкоплатец, това е квазиданъчно задължение, каза Горанов.

В своя доклад Ралица Агайн, зам.-председател на КФН, която днес подаде оставка, казва, че загубата за притежатели на полици трябва да се покрият от Кипърския гаранционен фонд, каквато е и нашата теза, посочи Горанов. Той упрекна КФН, че не е довършила работата по споразумението с Кипърския гаранционен фонд, така че сега без проблем българите с полици от "Олимпик" да си получат обратно парите. Българският гаранционен фонд е само трансмисия на заявените щети и ги предава към Кипърския гаранционен фонд.

Обезпечителният фонд (част от Гаранционния фонд по ГО) на България е приложим само за фалит на български застрахователи и не може да се използва за останалите застрахователи. Ако сключиш договор с небългарска компания, рискът да загубиш полицата си е реален и няма начин да бъде покрит. Това не беше обяснено на българските граждани. Ако решим със задна дата да покрием такъв риск на компания, която не го е обслужвала, това ще ощети българите, които са карани задължително да внасят пари в този фонд, каза финансовият министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай