Финансовият министър отхвърли атаките на президента срещу експерти

Снимка: БГНЕС архив

Финансовият министър отхвърли атаките на президента срещу експерти | StandartNews.com

Не приемам атаки срещу държавната администрация и особено срещу експертите от финансовото министерство и Агенция "Митници", каза днес във Варна финансовият министър Владислав Горанов. Повод за реакцията му бе изявлението на президента Румен Радев по-рано през деня по случая с обществената поръчка в Бургас, с която бе свързан Димитър Желязков - Митьо Очите.

Ако държавният глава е решил да води политическа война с партия ГЕРБ, това е негово право, но не съм съгласен да бъдат атакувани експерти, които не само през последните години, а и през целия преход са гарантирали финансовата стабилност на държавата, посочи Горанов. По думите му обществената поръчка е подписана от човек с над 20 години стаж - сестра на висш политик от БСП, но е професионалист и както всички държавни служители служи на цялото общество.

Самата поръчка е на фирма с лиценз от МВР и е на стойност 2520 лева за 2 години, допълни Горанов. Според него проверките за провеждането й и материалния интерес не предполагат драматични политически реакции. Ако това е голямата обществено-политическа тема, аз съм склонен като министър на финансите, да поема определена политическа отговорност, допълни Горанов.

На въпрос има ли политически чадър над Желязков министърът посочи, че вероятно е така, защото този мъж е осъждан и за него има доста данни. Нека президентът да каже кой пази Желязков, каза Горанов и посочи, че точно настоящата изпълнителна власт го е задържала с помощта на турските служби, като тогава е възникнал и скандалът около партийната структура на БСП в Бургас.

Ние сме първото правителство, което задели ресурс от милиарди левове за модернизацията на армията, каза още финансовият министър. По думите му това, че в края на миналата година компанията, която щеше да строи кораби за флота, се отказа в последния момент, всъщност води до забавяне в изпълнението на проекта.

Успешните реализации в борбата с контрабандата показват, че сътрудничеството между институциите в страната е много добро, допълни Горанов. Той припомни, че 2017 г. е приключила с шест милиарда лева повече в сравнение с 2014 г. Настоящата година пък върви с близо 2 милиарда лева повече спрямо 2017 г., допълни Горанов. По думите му това показва, че в администрациите работят професионалисти и има политическа воля за справяне с проблемите като контрабандата и сивата икономика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай