Фандъкова иска гаранции, че ЧЕЗ е в професионални ръце

Фандъкова иска гаранции, че ЧЕЗ е в професионални ръце | StandartNews.com

Кметът на София Йорданка Фандъкова поиска гаранции, че ЧЕЗ ще бъде в професионални ръце. Репликата й е по повод на продажбата на активите на чешката компания в България на пазарджишката Гинка Върбакова.

"Общината може да няма нищо общо със сделката за ЧЕЗ, но за двумилионна София е важно да има гаранция, че ще имаме качествена услуга. За нас ЧЕЗ е стратегическо дружество и се надявам да се направи всичко възможно, за да се гарантира, че ще е в професионални ръце", заяви тя пред БиТиВи.

Фандъкова обеща и че няма да има поскъпване на синята зона за паркиране. „Не обмисляме поскъпване на синята зона в столицата, съсредоточени сме в разширяването ѝ."

По думите ѝ въвеждането на по-висока цена за паркиране в центъра в дните с повишено замърсяване на въздуха е много трудно към този момент, поради което общинският съвет на столицата се е отказал от мярката. Друго предложение за справяне със замърсяването в столицата беше да се ограничи движението на автомобили в идеалния център на града, както и да се забрани въобще влизането им. „Всички европейски градове, които го правят, го правят постепенно с въвеждане на пешеходните зони. Постепенно разширяваме зоните, като това ще се случва все по-често с подобряването на градския транспорт", коментира Фандъкова.

По повод новата мярка „зелен билет", която беше въведена веднъж в столицата, Фандъкова добави, че трябва да има инвестиции и разходи в борбата за по-чист въздух. „Заложили сме в проекта за новата наредба и безплатен градски транспорт, разбира се това е при положение, че се промени нормативната уредба на национално ниво", допълни Фандъкова. От друга страна кметът е категоричен, че мерките зелен и бял билет ще бъдат съпроводени с рестриктивни мерки и за автомобилите – „само със стимули не може, ще трябва и с ограничения".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай