Еврослужба за Плевнелиев (ОБЗОР)

Еврослужба за Плевнелиев (ОБЗОР) | StandartNews.com

След среща с Борисов и обещание, че няма да прави партия

Радан му заби нож в гърба, обяви ГЕРБ. И без това не ставаше, заяви опозицията

Росен Плевнелиев се готви за висок пост в Европа. Това твърдяха депутати вчера малко след като президентът изненадващо обяви, че няма да се кандидатира за втори мандат по лични причини. Ден по-рано той е информирал за решението си единствено премиера Бойко Борисов. ГЕРБ научиха новината заедно с всички останали.

ДСБ и Радан Кънев му забиха нож в гърба, коментира шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. От името на управляващата партия той даде положителна оценка на мандата на Плевнелиев и призова опонентите му да не се нахвърлят върху него "типично по български".

"Това, че няма да има втори мандат веднага след първия, не означава, че излизам от политиката", каза Плевнелиев. И обеща да не прави партия и да не влиза в действаща.

Росен Плевнелиев хвърли кърпата. Той изненадващо съобщи, че се отказва от втори президентски мандат.

Изправям се с открито и честно лице пред народа, за да заявя, че няма да участвам в предстоящите президентски избори по лични причини, обяви държавният глава в 12 часа днес. Извънредното му изявление, за което се разбра едва няколко часа по-рано, бе предавано на живо от телевизиите. Така той сложи край на политическото врачуване дали ще играе за втори мандат и с чия подкрепа. Сложи точка и на опитите на хората около Радан Кънев да стоплят отношенията с ГЕРБ и да се върнат отново във властта.

"Това, че няма да има втори мандат веднага след първия, не означава, че излизам от политиката, но не очаквайте от мен да правя нова политическа партия или да бъда член на някоя от тях", заяви Плевнелиев. И допълни, че ще довърши мандата си отговорно и с посветеност на принципа "Веднъж президент - винаги президент".

Преди да съобщи решението си публично, в четвъртък Плевнелиев е информирал единствено премиера Бойко Борисов. "Работим добре, имаме шанс да отворим нова страница в историята на прехода за добри и коректни отношения през целия мандат между президент, премиер и управляваща партия", каза вчера държавният глава.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и останалите депутати от мнозинството научиха новината заедно с всички останали и не скриха изненадата си. "Плевнелиев можеше да бъде разглеждан като президент втори мандат, причините за отказа му трябва да търсим в единствените разрушители на дясното - ДСБ, които забиха нож в гърба му с некоректните си предложения от последните дни", коментира Цветанов. Той обаче допълни, че водещи все пак са личните причини, а ДСБ "са провокирали по-бързото обявяване на решението". Точно преди седмица Кънев вбеси и Плевнелиев, и Борисов, като номинира президента за втори мандат, без дори да го попита. Интрига, отговори тогава Плевнелиев.

Цял ден днес депутати от всички групи гадаеха какво е провокирало изявлението на Плевнелиев и защо го прави точно сега. Едни сочеха като причина действията на Радан Кънев. Други твърдяха, че Росен Плевнелиев се готви за важен пост в Европа.

ГЕРБ оцени положително мандата на Плевнелиев и призова опонентите му да не се нахвърлят "типично по български" върху падналия "като диви животни".

Найден Зеленогорски от РБ спази добрия тон. Той похвали Плевнелиев за "твърдата линия по отношение на евроатлантическата ни ориентация". И на свой ред обвини колегите си от опозиционното крило на блока, че с необмислените си изявления "отказали" Плевнелиев от втори мандат. Съпредседателят на ПФ Валери Симеонов не се вслуша в съвета на Цветанов. "Това е хубава новина. Пореден безличен президент си заминава", отсече Симеонов. Критики не спести и опозицията. "Това е резултат от трезва преценка за шансовете и подкрепата, на която би могъл да разчита", заяви зам.-председателят на ПГ на ДПС Четин Казак. Подобна бе и позицията на БСП. "Решението му е логично. Изглежда, е разбрал, че няма обществена и политическа подкрепа за втори мандат. А и той не беше за тази работа човек", посочи соцлидерът Корнелия Нинова. Основното обвинение на левицата към Плевнелиев е, че той е бил "най-социално нечувствителният президент", защото "нито веднъж не наложи вето върху закони, които отнемаха права", а напротив - налагал вето "само за да защитава лобистки и частни интереси".

"Закономерен финал на един изключително слаб мандат. Но това не е само личен провал на г-н Плевнелиев, а и на модела ГЕРБ за назначен държавен глава", написа във Фейсбук лидерът на АБВ и президент (2002-2012) Георги Първанов. Той препоръча в предизборната кампания да се проведе дебат, за да не се допусне никога повече президент "да води толкова неадекватна външна политика".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай