ЕС и Турция имат взаимен интерес да си партнират

ЕС и Турция имат взаимен интерес да си партнират | StandartNews.com

Евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк, който кара втори мандат като вицепрезидент на Алианса на либералите и демократите за Европа, беше един от тримата българи, отличени на годишната церемония „Евродепутат на годината" в Брюксел. Той получи признание в категорията „Култура и медии". Запитан какво би си пожелал в работата занапред, той отговори: „Бих искал културата да се превърне в неизменна част от външнополитическата ни дипломация, меката сила на Европейския съюз, защото всички големи и глобални предизвикателства могат да бъдат преодолени само чрез по-голяма интеграция и взаимодействие между всички политически актьори, както в Европейския съюз, така и извън него." Наградите „Евродепутат на годината" се присъждат от списание „Парламент", което отблизо следи работата на Европарламента.

- Какъв е Вашият коментар за срещата Турция-Европа и какво развитие на обсъжданите в Евксиноград въпроси очаквате ?

- Приветствам идеята за конструктивен диалог между Европейския съюз и Република Турция. Ние многократно и последователно сме заявявали нуждата от ускорено развитие на тези отношения. ЕС и Турция имат взаимен интерес от едно отворено и честно бъдещо партньорство. Това е от съществено значение и за регионалната сигурност. Голям успех на българската външна политика би било, ако успее да инициира среща на върха при ясно разписан дневен ред с участието на всички лидери на европейски държави. Нещо, което не беше включено в програмата на Българското председателство. Въпреки изричното ни настояване.

- Как ще се развие управлението в България и какви ще са приоритетите на ДПС предвид участието на патриотите във властта?
- Факт е, че наблюдаваме системни гафове и скандали в правителството. Нещо повече, управляващата коалиция е неспособна да води адекватна политика по ключови теми, а противоречията с крайните националисти се засилват с всеки изминал ден. Ние от ДПС предупреждавахме за този сценарий многократно, защото когато овластяваш крайния национализъм, то в крайна сметка си обречен на провал, колкото и да се опитваш да се дистанцираш от него. ДПС и занапред ще продължава да бъде конструктивна опозиция, която води ясна и последователна евроатлантическа политика, но и която се противопоставя на всяка форма на краен национализъм и език на омразата, защото считаме за наш дълг да съхраним демократичното лице на България.

- Виждат ли се вече спечелените точки на България пред ЕС в разгара на Председателството?
- Все още има да се свърши много работа по заложените приоритети, а и нашето председателството няма да бъде оценено по спечелени точки, а по това какво ще оставим като законодателни досиета и нерешени въпроси на Австрия, която застъпва след нас. Европа дава сериозно доверие на България, защото нашето председателство на Съвета на ЕС идва в момент, в който континентът е на кръстопът. Дневният ред на Съюза включва важни теми като Брекзит, справяне с миграционната криза и следващата многогодишна финансова рамка на ЕС. Хубаво е, че по българските приоритети политическите сили в страната се консолидираха, което предполага по-плавното им реализиране, но е добре да изчакваме и оставащите 3 месеца, за да даваме оценки или да правим генерални заключения.

- Кои въпроси предстои да бъдат обсъдени в рамките на председателството и кои според Вас ще останат нерешени?
- Като човек, който работи за интеграцията на Западните Балкани, съм силно заинтересуван да видя значителен прогрес по тази тема по време на Българското председателство. Представената тази година нова стратегия на ЕС за разширяването е важна стъпка по дългия път за приемането на Западните Балкани в европейското семейство. Също така, трябва да оценим факта, че сега темата за Западните Балкани е по-важна за Европа и този засилен интерес към региона го наблюдавам ежедневно в Брюксел. Но това далеч не е достатъчно, за да се решат проблемите там. За постигането на истински напредък страните се нуждаят от ясно разписан план и считам, че Българското председателство на Съвета на ЕС е подходящият период за това. Какво имам предвид? Брюксел трябва да разработи конкретна времева рамка за всички шест държави, иначе подходът за диференциация между фаворити и аутсайдери може да създаде трайни предразсъдъци в европейското общество, които ще бъдат трудни и болезнени за преодоляване. От друга страна, важно е страните от региона да продължат със съществените реформи и да достигнат необходимите стандарти по пътя към ЕС. Правителствата трябва да покажат силен ангажимент и решителност към процеса на разширяване, защото един разумно ръководен процес ще бъде от полза както за ЕС, така и за страните от Западните Балкани.

- Какви са приоритетите на Младежкото ДПС, което оглавявате?
- Младите хора на ДПС ще продължават да разчитат на най-ценния капитал за един политик –знанието. Умението да сме адекватно подготвени за предизвикателствата на времената, в които живеем. Защото който гледа само към миналото, ще потъне в него. Такъв човек няма да има свое настояще и още по-малко – устойчиво бъдеще. И това политическо поведение се оценява високо от нашите международни партньори. Доказателство за това е доверието, с което се ползваме.

- Скоро получихте наградата на Евродепутат на годината в категория "Култура и медии". Как оценявате това признание?
- Зад тази награда стои трудът на много хора – не само моят, екипа с който работя, на колегите ми, на всички млади хора в ДПС, които винаги ме подкрепят в отстояването на смислени и важни каузи. Благодарен съм, защото това отличие е голямо признание и стимул да продължаваме да работим все така уверено. А признанието означава отговорност. Тук трябва да направя едно уточнение, че в тази категория, също попада и работата на евродепутатите в сферата на образованието и младежките политики. Полагаме много усилия в борбата срещу младежката безработица, защото това е сериозен проблем не само за България, но и за цяла Европа. И занапред ще работя в подкрепа на модернизирането на професионалното образование и обучение, както и образованието за възрастни, и ще настоявам държавите членки, частните и публичните дружества и институции да инвестират повече ресурси за повишаване на конкурентоспособността на работещите хора.

- Предстои Съвет на АЛДЕ, а преди това и важна конференция на тема „Европа в търсене на смисъл". С какво тези събития ще допринесат за страната ни?
- Желанието ни бе събитието да съвпада с най-активния период на първото Българското председателство на Съвета на ЕС, за да можем максимално да допринесем то да бъде успешно. В това число – да бъдем и коректив. Точно затова настоявахме и успяхме да включим в дневния ред темите за Западните Балкани и бъдещето на кохезионната политика. Събитието, което ще се проведе на 4 април, поставя фундаменталния въпрос за бъдещето на Съюза или може ли ЕС да преодолее многото кризи, пред които е изправен. ДПС със своето силно международно представителство може да участва в задаването на дневния ред ЕС. И това допринася положително за международния образ на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай