Емил Радев: Борбата с чумата е съобразно европейските документи

Емил Радев: Борбата с чумата е съобразно европейските документи | StandartNews.com

Всички действия на българските власти по отношение на чумата по животните са съобразени с европейските документи, заяви в интервю за БНР евродепутатът Емил Радев.

"В европейските директиви се казва, че след като бъде потвърдено наличието на болест в дадено стопанство, компетентният орган трябва да поиска незабавно приложение на следните мерки: всички животни от възприемчиви видове в стопанството да се умъртвят незабавно на място без отлагане. Там не се казва, че трябва да се чакат резултати от референтните лаборатории, коментира още Радев.

,,Трябва да спрем разпространението на тази болест. Европейският съюз поема 75% от обезщетенията. Ако тези животни умрат от болестта, тези стопани няма да получат лиценз за обезщетение, така че държавата действа за ограничаване на епидемията'', каза евродепутатът и допълни, че се съобразяваме с европейските правила.

,,Направи се всичко възможно да бъдат увеличени обезщетенията, които се плащат за тези животни и се надявам, че това ще възстанови животновъдството в тези региони. Нека да оставим да се спазва и българското, и европейското законодателство. Най-важното в момента е да се овладее епидемията", завърши Емил Радев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай