Екатерина Захариева: Темата на срещата във Варна е "Сигурност за България"

Екатерина Захариева: Темата на срещата във Варна е "Сигурност за България" | StandartNews.com

Българските граждани осъзнават колко е важна срещата на лидерите на Европейския съюз с турския президент във Варна. Всички колеги поздравиха България за това, че провежда тази среща и подчертаха колко е важна за нормализиране на диалога с Турция.

Това каза в сутрешния блок на БТВ министърът на външните работи Екатерина Захариева.

Това е среща Европейски съюз-Турция, не е двустранна среща. Всеки път, когато има двустранна среща, нашият премиер защитава интересите на България. Не за първи път важният въпрос за обезщетяване на тракийските бежанци се поставя в контекста на политическите дивиденти. По въпроса са създадени работни групи, които провеждат заседания. Ако е толкова лесно, от 1992 г. насам защо БСП не успяха да го решат? Есента ще има смесена комисия, на която ще се повдигнат нерешените въпроси. Спекулациите, които в момента се чуват, имат за цел да изместят фокуса от успехите на българската външна политика. Самият факт, че се състои такава среща в България, е успех, заяви Захариева. За 7-8 месеца България постигна толкова външнополитически успехи, за които БСП могат само да мечтаят. България има изключително активна външна политика, която за първи път позиционира сериозно България на геополитическата карта, подчерта външният министър. Европа казва на Турция, че трябва да се спазват стандартите и човешките права, ако Турция иска да стане член на Европейския съюз, добави Захариева.

Тя посочи, че като резултати от срещата във Варна очаква сигурност за българската граница и продължаване на споразумението за бежанците. Темата на срещата е "Сигурност за България", подчерта Екатерина Захариева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай