Ек. Захариева: На Западните Балкани са нужни реформи

Ек. Захариева: На Западните Балкани са нужни реформи | StandartNews.com

Въпросът с перспективата на държавите от Западните Балкани за присъединяване към ЕС няма да приключи с българското председателство, заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева. Тя говори пред медиите след приключване на заседание на комисията по външни работи на парламента, в което участваха посланици или представители на шестте държави.

Представителите на страните от Западните Балкани са подчертали значението на българското председателство и че разчитат на него. Захариева подчерта, че стремящите се към ЕС държави от Западните Балкани осъзнават, че трябва да правят реформи, за да се реализира желанието им да станат членки на ЕС. Този процес е придружен с политическата подкрепа, която получават на всички европейски равнища. „Изводът е: „Да, заедно можем да постигнем много, но трябва да се правят реформите"", каза Захариева.

Доколкото Западните Балкани са един от приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС министърът повтори казаното от премиера Бойко Борисов, че е много важно да работим за свързването между тези държави, не само с пътища и ж.п. линии. Захариева подчерта необходимостта от създаване на работни места в държавите от Западните Балкани и то особено за младежта, доколкото в някои от тези страни положението в тази област е много тежко – безработните сред младежта достигат до 50%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай