ДПС: Законопроектът за българския език повишава етническото напрежение

ДПС: Законопроектът за българския език повишава етническото напрежение | StandartNews.com

"Предложението на националистите за българския език е част от тази политика, която повишава етническото напрежение в България". Това заяви за "Здравей, България" Йордан Цонев от ДПС по повод законопроекта, изготвен от Обединените патриоти, който задължава чиновниците вече да са задължени да обслужват гражданите единствено на български език.

"В общините, в които етническите турци са мнозинство, всеки от администрацията е завършил висше образование и прекрасно владее български език и си служи с него", аргументира се той.

Той даде коментар и за решението на Общинския съвет на Стара Загора да промени арабски имена на местности и топоними с такива на български: "Защо след като в България има български граждани, които се казват Ахмед и Мехмед, защо да няма Ахмед Баир или Мехмед Чешма? Защо? Няма как те в собствената си родина да се чувстват добре".

Относно преговорите между Скопие и Атина за името на Македония той заяви: "Балканите трябва да се освободят от историческите реминисценции, когато правят политика. Това на Балканите минира целия процес на стабилност и мир".

Той изтъкна, че позицията на ДПС е, че държавите от Западните Балкани трябва по най-бързия начин да бъдат интегрирани в НАТО и ЕС. Това ще даде стабилност на Балканите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай