ДПС предлага програма за ускорени реформи

ДПС предлага програма за ускорени реформи | StandartNews.com

Доста хора не са разбрали посланието на нашия почетен председател Ахмед Доган. Разбираме желанието на правителството да му бъде осигурен един вътрешнополитически комфорт, за да се концентрира върху Европредседателството, но ние от ДПС нямаме как да му го осигурим. Това каза депутатът и заместник-председател на ДПС Ахмед Ахмедов пред БНР.

"Ние сме убедени, че както нашите избиратели, така и всички български граждани, искат точно обратното, заяви той. - Управляващите много грешат като тълкуват нашата институционална продкрепа, понякога в Народното събрание се забелязва, че ГЕРБ и ДПС подкрепят едни и същи закони, като подкрепа за стабилността на ГЕРБ. Не е! Това е една подкрепа за стабилността на нашата държава, като осигуряването на комфорт на определението с националистите няма как да си го позволим! Никой няма да ни прости, ако не поставим важните за всички български граждани проблеми - липсата на сериозни реформи, които да подобрят работата на всички обществени системи: здравеопазването знаете последните проблеми, които имахме там; образованието, сигурността, корупцията; корупцията влошава бизнес-средата и административните услуги; лошата ефективност, най-вече при разходване на публичните средства. Докато не се справим с това и докато не се справим именно с бедността, демографския срив и най-вече да увеличим и доходите на нашите гласоподаватели и на всички жители на България, ние няма да спрем."

България се нуждае от програма за ускорено развитие, за да навакса изоставането си спрямо останалите европейски страни, категоричен е Ахмедов. В нея проблемите трябва да бъдат дефинирани, а реформите на обществените системи- дълбоки. Такава програма обаче не може да бъде изградена с търсене само на „аритметическо мнозинство" в НС.

"С Националистите това е едно аритметическо мнозинство, изчислява Ахмедов. - Ние сме за съставяне на една програма, в която да се обединят доста политически партии, за да можем да направим това ускорено развитие, понеже много изоставаме по отношение на останалите европейски държави. Затова имаме и решение на нашия ръководен орган - Централния съвет, да се демонтира тази власт. Този демонтаж не означава непременно участие или задължително влизане на ДПС в управлението."

Според Ахмедов, ГЕРБ и Обединените патриоти не могат да реализират сами предложената ускорена програма:

"В момента управляват ГЕРБ и националистите. Ние всички, по време на кампанията, сме се запознали програмите и на ГЕРБ, на националиститеи на абсолютно всички политически партии, които са в българското политическо пространство. Когато погледнеш тези програми, виждаш, че няма как програмите на ГЕРБ и на "Обединените патриоти" да съвпадат. Тоест това мнозинство, което се направи, няма как да реализира една ускорена програма за развитие на страната. Те дори не си съвпадат, смея да кажа, на 50 процента. Всички сме запознати. Е, тогава какво се получава в държавата? В държавата се получава едно боксуване, едно затъване! Това нещо може да се постигне или чрез избори, или сега с един демонтаж на това управление. Като го демонтираме, или отиваме на избори, или правим ново програмно правителство с тази програма, за която говорим - за ускорено развитие. Тази програма може да се постигне като в нея се набележат реформите и всички политически партии подкрепяме Парламента при изпълнение на тези реформи, защото тези реформи ще изискват много ново законодателство, и оттам нататък правителството да ги изпълнява."

По време на Европредседателството България трябва да настоява в дневния ред на ЕС да влязат важни за страната теми като членството в Шенген и присъединяването към еврозоната. Депутатът не спести на БСП критиката си по отношение на вота на недоверие, срещу кабинета, който ще бъде гласуван във вторник: "Имаше неща, които да внасяме заедно. В един момент казаха: "Сами". Надделява явно популизмът някъде. Трябва и от това да се отървем, но ще му дойде времето на всичко."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай