14:15 ч.

11.07.18

2 мин.

0

3

0

ДПС предлага изсветляване и на финансите на собственици на медии

от редактор |

ДПС предлага изсветляване и на финансите на собственици на медии

Освен "изсветляване" на собствениците на печатни произведения и на търговски обекти за тяхното разпространение, ДПС предлага доставчиците на медийни услуги да декларират пълното финансиране на дейността, включително банковите кредити и финансирането с публични средства - без разлика дали са от държавния, общинския бюджет или по европрограми. Това съобщиха на брифинг в парламента Велислава Кръстева и Хамид Хамид.


Миналата седмица пленарната зала одобри на първо четене промени в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения (по-известен като медиен закон), внесени от Делян Пеевски, Йордан Цонев, Хамид Хамид и Велислава Кръстева - ДПС. С тях се цели публично оповестяване на собствениците на печатни и онлайн медии, както и на тези, които притежават пунктове за разпространение на вестници и списания.


Сега кръгът от данните, които трябва да бъдат декларирани, се разширява.


Предвидили сме за деклариране важни обстоятелства, насочени към собственик на медия или фактически такъв, без той да фигурира официално, текстовете не третират журналисти, подчерта Хамид Хамид, съвносител на проекта. Той посочи, че са заложени санкции от 20 000 до 30 000 лв., ако тези обстоятелства не бъдат изпълнени. Въпросът, подчерта обаче той, е кой се опитва да измества темата на законопроекта към журналистите и свободата на словото, кой собственик на медия кара журналистите да поставят въпроси, които законът не третира, кой има интерес да остане в сивата икономика.


С допълнителните промени се вменява на Министерството на културата задължението и правото да упражнява санкции в случаи на неизпълнение по отношение декларирането на собствеността.


Ще поискаме от председателя на медийната комисия Вежди Рашидов да организира дискусия с представители на медиите, в която да се обсъди какво още е необходимо, за да бъдат постигнати в максимална степен прозрачност по отношение на собствеността на печатните медии и тяхното разпространение, контрола, поясни Велислава Кръстева.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 17:04 · 12.07.2018
До кога тая грозотия ще я показвате- ОТВРАТ!
Потребител · 00:20 · 12.07.2018
софийските мангали са проблема на България, не дпс. турците са по-лоялни граждани на България от шопската измет. софияндурската измет да се изрине от БГ
Потребител · 23:49 · 11.07.2018
ДПС са турски шпиони.Плащат Подкупи да пишат Измислени Измамнически новини по сайтове, трият коментарите на българите. И Искат да следят и Подслушват цяла България. чрез разни турски Шпиони в държавните служби. ДПС да умират или да бягат към Турция. Важното е България да расте.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент