ДПС осъдиха поругаването на мюсюлмански гробища в Добрич

Снимка: БГНЕС архив

ДПС осъдиха поругаването на мюсюлмански гробища в Добрич | StandartNews.com

Остро осъждаме поругаването на мюсюлмански гробища в Добрич. Това каза депутатът от ПГ на ДПС Хасан Адемов в декларация от името на групата. „Този акт е ярко доказателство за криза на демокрацията и държавността", обяви той. „Управляващите мълчаха и когато бяха блъскани и влачени възрастни хора на границата. Когато се приемаха решения за промяна на имената, когато се сипеха заплахи, че ще ни стъпчат", посочи Хасан Адемов.

„Те не просто мълчат, а дадоха власт именно на тези сили, без да си дават сметка", заяви депутатът от ДПС. „Мълчанието не е просто плод на къса памет и недалновидност, а е не държавническо", допълни той. „Призоваваме компетентните органи незабавно да предприемат всички действия за разкриване на извършителите", обяви Хасан Адемов. „Когато говорим за извършители, става въпрос за провокатори", коментира той.

На 11 септември стана ясно, че мъж от турски произход е потрошил мюсюлманските надгробни плочи в частта на турските гробища в Добрич. Случаят, станал навръх Деня на Съединението на Княжество България с Източна Румелия, стана причина Главното мюфтийство да излезе с декларация, в която осъжда ислямофобията и призова държавните институции да предприемат адекватни и незабавни действия по задържането и наказването на извършителите на вандалския акт. Обвиненият за престъплението мъж е психично болен и случаят не е свързан с противопоставяне между религиите. Извършителят на вандалския акт е настанен в лечебно заведение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай