ДПС - арбитър за Истанбулската конвенция

ДПС - арбитър за Истанбулската конвенция | StandartNews.com

Ратифицирането на Истанбулската конвенция, която нажежи политическите и обществени страсти в последната седмица, се оказва все по-непредсказуемо.

След завчерашната пресконференция на ГЕРБ, в която се даде твърда подкрепа за приемане на документа и след последвалото одобрение за нея от здравния министър Кирил Ананиев, който първоначално, на правителственото заседание гласува"против", изглеждаше, че вотът е предизвестен. Вчера обаче настъпи очакван обрат. Сутринта лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви пред ПИК, че депутатите от Националния фронт за спасение на България ще гласуват против спорната конвенция. Същият се очаква да е вотът на народните представители от "Атака" и ВМРО.

Малко по- късно лидерът на "Воля" Веселин Марешки също се обяви " против". Така техния вот ще съвпадне с този на БСП. През уикенда БСП влезе в конфилкт с лидера на ПЕС Сергей Станишев като излезе с декларация, че са против ратификацията и няма да я подкрепят. Те обявиха, че са готови да внесат законопроект за защита на жените от насилие, но не са съгласни със спорните и неясни текстове.

С намерението си за отрицателен вот Обединените патриоти и "Воля" на практика хвърлиха горещия картоф в ръцете на ДПС. От техния вот зависи дали как ще се гласува окончателно документът.
"Нямаме решение. Предстои да го обсъдим на Централно бюро и в парламентарната група , каза за ПИК Кръстева, която е и говорител на партията.

Единствените, които са обявили подкрепата си за Истанбулската конвенция са от партия ГЕРБ, но в зала, ако останат сами в подкрепата, Истанбулската конвенция няма да бъде ратифицирана.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай