Дончев: Президентът се е превърнал в политик, но да внимава със силните думи

Дончев: Президентът се е превърнал в политик, но да внимава със силните думи | StandartNews.com

Президентът Румен Радев се е превърнал в политик и като такъв ще го посъветвам да внимава с по-силните думи. Думите, изречени от силна политическа фигура не изчезват, те циркулират и може да се върнат при теб. Такъв коментар даде вицепремиерът Томислав Дончев по повод изказването на държавния глава по повод мораториума върху лекарствата.

Той разбира, вече понатрупал опит в този занаят, че е важно управлението на надеждата – но да твърди, че се отнема надеждата, при положение намеренията са точно обратни не знам на какво се дължи, посочи Дончев.

В една европейска държава няма как нещо да се разпредели непрозрачно – или чрез обществена поръчка или с целева субсидия. Това не е пилеене на пари, както беше при десетилетия, коментира той разпределението от кабинета над 700 млн. лв. по проекти в страната преди дни. „В неговата реплика беше противопоставянето на видове разходи. Да твърдим, че инвестициите в пътища са лоши, социалните не са. Добрата политика е микс от много политики, нито може само с пътища, нито само със социални или само със самолети", обясни вицепремиерът.

По думите му дефект от страна на ГЕРБ е недокрай доброто обяснение на мораториума върху новите терапии. Дончев посочи, че доколкото му е известно целта е парите да се управляват по-добре и да има повече шансове за всеки, а не икономия на средства.

Вицепремиерът е категоричен, че вярва на преценката на здравния министър Кирил Ананиев.

Той който неведнъж каза, че няма да има нито един болен, който да не получи достъп до медикамента от който има нужда, каза той.

Поскъпването на водата Дончев обясни с нуждата инфраструктурата да се поддържа. „Водата в чешмите е услуга.

Това не е дъждовна вода, трябва да бъде събрана, пречистена, прекарана по тръби и т.н. всичко струва пари. Все още има цели села и градове, които имат лошо водоснабдяваме и това трябва да се финансира", каза той.

По думите му единият начин е с европари, след това идва финансирането от данък – което по думите му не е справедливо и последният вариант - финансиране от такса, което е по-справедливо. Така ще има вода за всички, която ще е качествена.

Протестът на левицата за поскъпването на водата Дончев оприличи на воден бунт, воден от Корнелия Нинова - в ролята на българската Жана Д'Арк.

Вотът на недоверие е легитимна парламентарна процедура, няма нищо нередно в него, нито може да ни хвърли в уплах, коментира Дончев. Фактът, че ще се проведе в началото на европредседателството ни според него е като „семеен скандал докато имаме гости."

Чужденците са виждали всичко, не си мислете, че в работеща демокрация няма протести или вот на недоверие. Корупция има във всяка държава-членка. Не се генерира, нито организира. Държавата цели борба с корупцията. По-лошото от това, че бърка в джоба на всеки, тя разваля честното състезание. Демонстрирали сме пълна жертвоготовност – разделяли сме хор, дори само набедени за корупция, обясни той.

Два инвеститора проучват АЕЦ „Белене", каза вицепремиерът. Той посочи, че решението е трудно от финансово-техническа гледна точка, а ключовият критерий е да има инвеститор, който да финансира и да търси пазарна реализация.

Може да се строи, но няма да е на принципа на „бригадирски ентусиазъм." Подобно решение не може да се вземе бързо, категоричен беше той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай