До година може да има нов референдум за избирателната система

До година може да има нов референдум за избирателната система | StandartNews.com

Има логика да инициираме нов референдум, в който да поискаме детайлно становището на избирателя не само за мажоритарната, но и за повече варианти избирателни системи. Нека да бъде по-богат българския избирател.

Това заяви председателят на правната комисия Данаил Кирилов пред Канал 3.

По думите му, ако има 1 година за подготовка и разяснителна кампания, може да има ново питане с поне 5 въпроса. "Първо, каква да е избирателната система. Второ, мажоритарна ли да бъде избирателната система. Смесена ли да бъде системата или да бъде настоящата система с подобрения", изреди Кирилов. Според него, ако се влезе в детайлите, ще се получи много по-добра представа какво искаме.

По отношение на ВСС, чиито членове се избират днес от съдийската колегия, той посочи, че главните критерии за избора са в закона и това ще бъде теглилката при публичните изслушвания. "Не сме интервюирали кандидатите и това е добре. В този случай декларации не важат. За нас важно е човекът да е професионалист и да е честен, да познава системата", обясни председателят на правната комисия.

"Готови сме и ще участваме активно във всяка една процедура за промяна на конституцията. Ако се отвори такава процедура за размера на парламентарната квота, сме отворени за дискусия с оглед нейното намаляване. Обсъждахме с правния екип, с Екатерина Захариева и Цецка Цачева, с двама или трима да се промени съотношението. Те не е необходимо да бъдат пренасочвани, и сега ВСС е твърде голям", каза още Кирилов.

По отношение на прокуратурата той заяви, че тя е на точното си място и извеждането й със сигурнорност ще я направи зависима.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай