Депутатите се скараха за Закона за бурките

Депутатите се скараха за Закона за бурките | StandartNews.com

ДПС напусна пленарната зала веднага в знак на протест срещу предложения от патриотите Закон за носенето на облекло, прикриващо или скриващо лицето, добил популярност като Закона за бурките. Призивът дойде от председателя на движението Мустафа Карадайъ веднага след първото гласуване – за заглавието на закона. „Този закон не допринася, а вреди на националната сигурност на нашата родина", категоричен бе той. По думите му има опасност радикални, фундаменталистки, реваншистки настроени ксенофоби да размахват подобни закони, за да оправдават твърденията си, че в България мюсюлманите са потиснати. „Как се носи отговорността от действия, предизвикани от приетите текстове", попито Карадайъ.

„Това е порочен закон, който касае не исляма, а религиозните норми, наречени догми. И в християнството има такива норми – християнките да носят забрадки", посочи преди това в дебата Йордан Цонев (ДПС). Според него законът има ярко политически и предизборен характер, който насажда разделение, варска и етническа нетърпимост. „Важно е и кой, кога и с каква цел го предлага", изтъкна Цонев.

Според Лютви Местан законът е „нацистко отрицание на културните различия в България", а Хюсеин Хафъзов го нарече „антимюсюлмански", който поругавал честта на мюсюлманката, защото тя има религиозно задължение да ходи с такова облекло.

„Няма такъв текст в Корана, който да задължава жените да ходят като нинджи. Не сте пълномощник на Господ, за да налагате забрани. Това е първата стъпка, на следващата ще забраните на жените да излизат без мъж-придружител на улицата", отвърна Семир Абу Мелих от ГЕРБ. Той предупреди, че като мюсюлманин разбира колко опасна е темата, затова колегите му не бива да спекулират.

„Това е закон, който предотвратява опитите за тероризъм и насаждане на религиозна нетърпимост", подчерта един от вносителите – лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Съпартиецът му Искрен Веселинов пък изтъкна, че така се пази и достойнството на жената. „Не бива да позволяваме такова унижение", призова той. И се обърна към опонентите си: „Не се гърчете като настъпена усойница. Целта е България да има европейски облик".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай