Депутатите приеха бюджета на НЗОК

И през следващата година Здравната каса няма да финансира нови болници и дейности

Депутатите приеха бюджета на НЗОК | StandartNews.com

Без дебати парламентарната комисия по бюджет и финанси прие на второ четене бюджета на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК). От приетите текстове става ясно, че Надзорният съвет на Касата ще може да разпределя резерва на институцията за всякакви дейности, а не само за лекарства и болнична помощ. Това е едно от основните предложения на депутата Даниела Дариткова от ГЕРБ, внесено между първо и второ четене на законопроекта в комисия, което беше подкрепено от депутатите. Предстои гласуването му и в пленарна зала.

В Бюджета на Касата за догодина се залагат малко над 3,45 млрд. лева приходи и разходи. Плащанията за първична извънболнична помощ се залагат в размер на 200 млн. лева, за специализирана - 211,4 млн. лева, 147 млн. лева са предвидени за дентална помощ, 77,5 млн. лева – за изследвания, почти 799 млн. лева – за лекарства, и 1,5 млрд. лева – за болниците.

И през следващата година Здравната каса няма да финансира нови болници и нови дейности в съществуващи болници.

Предвижда се Здравната каса да утвърждава за всяка районна здравна каса брой на медико-диагностичните и медицински дейности, които районните каси ще купуват от изпълнителите им – една от основните промени в Закона за здравното осигуряване, част от реформата на здравния министър в оставка Петър Москов.

Искането на АБВ в бюджета на НЗОК да се заложат 150 млн. лева повече приходи от здравноосигурителни вноски не беше прието. Лимитите за болниците също остават.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай