17:05 ч.

12.10.17

2 мин.

0

0

0

Депутати отхвърлиха президентско вето

от редактор |

Депутати отхвърлиха президентско вето

Искрено се надявам мотивите му да не са били политически, обяви председателят на Комисията по отбрана


Комисията по отбрана отхвърли президентското вето на закона за отбраната и въоръжените сили. Само депутатите от БСП заеха позицията на Румен Радев, че в него има дискриманиция и е на ръба на Конституцията с представянето на висшите военни, удостоени с нови звания, обяви "Канал 3".


12 народни представители от ГЕРБ, Патриоти, ДПС и Воля прегласуваха закона, както си го приеха на второ четене в пленарната зала преди да бъде върнат за ново обсъждане. 7 социалисти се солидаризираха с държавния глава и изтъкнаха неговите аргументи.


От ГЕРБ пък дори укориха юристите на президента, че са сгафили, защото в указа Радев обявил, че връща целия закон, а в мотивите - че оспорва само два параграфа.


Мотивите за връщането не са особено основателни, може би не са достатъчно правно регламентирани. Искрено се надявам и да не са политически мотивирани, каза Константин Попов, председател на комисията.


Изискванията за постоянен секретар не са завишени, както се посочва в мотивите на президента, защото за главен секретар на Министерски съвет са с една степен по-високи. Разпоредбата е гаранция за наличието на по-висок професионализъм, необходим за утвърждаване на правомощията, не може да се тълкува като ограничение, продължи той.


Изразените в мотивите опасения, че се създава нова фаза в процедурата за удостояване с висши офицерски звания са неоснователни, тъй като офицерите се представят едва след приключването на процедурата и издаването на указ, зояви Попов.


От представянето на офицерите в комисията не произтича писмен акт на парламента, водещ до промяна на статуса или състоянието на висшия военен състав. Твърдението, че разпоредбата е неясна и не допринася за утвърждаването на правовата държава е доста прекалено, но не и особено състоятелно", заяви той. „Не само представянето, а и изслушването на висшия команден състав е законодателно въведена практика в други държави под различна форма", завърши председателят на комисията. 


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент