Деница Златева: Да стартираме председателството с приоритети

Деница Златева: Да стартираме председателството с приоритети | StandartNews.com

Трябва да влезем в председателството на Съвета на ЕС с конкретни политически приоритети, обяви зам.-председателят на НС на БСП Деница Златева пред БНР.

Тя заяви, че очаква да бъде структурирано новото министерство, което ще отговаря за Българското председателство на ЕС. Според нея ефективното стартиране на това министерство ще отпуши процеса по стартиране на обществените поръчки и дейностите, свързани с председателството. „Улисани в ремонтни дейности и обществени поръчки, не акцентираме на най-важното – политическите приоритети и обществения дебат за дефиниране на националните приоритети", подчерта бившият служебен вицепремиер по подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС-2018.

Тя коментира, че дефинирането на тези приоритети трябва да стане в тесен диалог между отделните институции, НПО-та и гражданите. „Ние се постарахме, с помощта на ПЕС и неправителствени организации от целия политически спектър, този диалог да бъде стартиран – за бъдещето на Европа, накъде да върви тя, каква да бъде ролята на България, за социалното измерение на Европа. До старта на българското председателство, този дебат трябва да бъде много активен", обясни Златева.

По думите й е важно как ще посрещнем гостите, но по-важно е ние, политически като страна, как влизаме и как ще излезем от председателството. Тя заяви, че като страна от региона, трябва да бъдем активни по отношение на европейската перспектива за развитието на Западните Балкани и припомни, че Юнкер е заявил, че до 2019г. няма да има ефективно разширяване на ЕС. Зам.-председателят на левицата заяви, че от интерес за България е да се сложи край на нестабилността в Македония и страната да тръгне по пътя на ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай