18:55 ч.

14.05.18

1 мин.

0

8

0

Делян Добрев: Предлага се рестарт на проекта АЕЦ „Белене, защото има интерес от Китай

от редактор |

Делян Добрев: Предлага се рестарт на проекта АЕЦ „Белене, защото има интерес от Китай

В момента се предлага рестарт на проекта АЕЦ „белене" защото има инвеститорски интерес от Китай. Това обяви в предаването „Лице в лице" председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев.


Именно той предложи през 2012 г. парламентът да наложи мораторуим върху проекта. Причината тогава беше, че държавата няма нужните средства – 10 млрд. евро, да реализира проекта, нямаше и стратегически инвеститор, каза Добрев.


По думите му идеята сега е Народното събрание да даде мандат на правителството да преговаря с китайския инвеститор при условия, че държавата няма да гарантира инвестицията и няма да се ангажира, че ще изкупува ток. Държавата би могла да участва само с апортна вноска в натура – наличното оборудване, уточни той.


По думите на Добрев е реалистично от началото на следващата година да се прекратят договорите с т. нар. американски централи. Преговорите тях се водели отдаван с помощта на Европейската комисия.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 02:14 · 15.05.2018
Аидe като построимe бeлeнe И хуба няма жив пeнсионeр да останe боико шe станe цар като путин
Потребител · 07:43 · 15.05.2018
@Потребител Жив пенсионер и не само пенсионер но и деца и млади хора няма да останат, докато не се изчисти кочината от корумираните шуробаджанаци крадци.Не напразно в България има такива през средните векове 1091на Българска територия са заселва племето баджинак в района на Стара Загора и Македония-или печенег на на Български.
Потребител · 01:28 · 15.05.2018
Китай строи един реактор за 2 милярда долара и срок на доставка до ключ 5 години.Руски Реактор е около 5 .5 милярда долара, Американски е 8-10 миларда въпреки че прогнозната му 6-7 милярда,при положение че Руски реактори са одобрени се продължава с тях,инацхе схте се загубят още години. Китайските могат да се да започнат процеса и може да се изгражда.
Потребител · 16:53 · 15.05.2018
@Потребител Китаецът тук ли ще живее?
Потребител · 22:03 · 14.05.2018
Защото с Китай,които Доналд Тръмп нарече "измамници с присвити очи" далаверата и краденето най-вървят.
Най-вероятно на контролиращите лица от Българска страна ще бъдат дадени едни пари,които после ще се икономисат стократно от качеството на строежа,надежността,отпадните води(качеството) и. т.н.
Методите на китайците навсякъде са едни и съши.
Потребител · 07:34 · 15.05.2018
@Потребител В Китай далаверата и подкупите свършват със смъртна присъда а не със статус на народен герой като в България.Никой не побългарява машините си и стоката си, особенно техноте реактори които са подобрени копия на Американски реактори на една трета от цената на другите реактори. за 10 милярада долара ще построят 5 1000 МГВ реактора а не 2 като Руските,които са по евтини от Американските.Но от който закупиш технологията ще бъдеш зависим слеващите 60 години.
Потребител · 21:20 · 14.05.2018
Стига сте лъгали хората. Белене няма да има. Това и котките го знаят.
Потребител · 16:54 · 15.05.2018
@Потребител Ти пилал ли си ги ?
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент