Държавата ще осигури пари за работата по древнотракийската гробница Мал тепе

Държавата ще осигури пари за работата по древнотракийската гробница Мал тепе | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов пое ангажимент да осигури финансиране от държавата за цялостното разкриване и консервиране на древнотракийската могила „Мал тепе". Министър-председателят посочи, че до края на септември следващата година могилата трябва да бъде напълно разкрита. По негови думи уникалното е, че тракийската гробница е най-високата у нас и в Европа, а може би в света, след египетските пирамиди. Висока е над 20 метра. Предполага се, че може би в нея е погребан римски военен император, но тъй като все още не установена датировката на гробницата, втората предполагаема версия е, че това може да е гробница на тракийски владетел от 2 век.

„Имаме шанса този комплекс да е нещо уникално не само за Пловдив и за България, но и за света", каза още Борисов. Премиерът разгледа разкопките на царската гробница и благодари на доц. Костадин Кисьов, ръководител на разкопките и директор на Археологическия музей в Пловдив и на екипа му за това, което е видял и което са му разказали.

„Знам, че част от предположенията на доц. Кисьов се основават на научни изследвания и негови опити и затова няма да си играем на части", каза премиерът. Той припомни, че догодина Пловдив ще е Европейска столица на културата, като по думите му този археологически обект ще е един добър подарък и за града, и за Европа. Затова, според премиера, ще е добре обектът да е завършен дотогава. По тази причина правителството и общината ще помогнат, за да бъде форсирана и подсигурена грубата работа, а след това археолозите ще си свършат и другата работа.

„Това е най-високата гробница в света - 24 метра. Този вид гробница е нещо уникално за България. Затова нека да идват българите да я гледат и да се гордеят със своята история", каза премиерът. „Трима императори са били убити из тези региони и гробовете на двама от тях не се знаят къде са и затова има различни предположения. Но нека не говорим и не гадаем, а да помогнем максимално на археолозите", добави Бойко Борисов.

Министър-председателят припомни още, че преди две седмици правителството отпусна на община Пловдив и последните 9 млн. лв. за Европейска столица на културата. „Сега в момента има и пари, и желание, и подкрепа, и най-добри специалисти", добави министър-председателят в заключение.

На могилата „Мал тепе" край село Маноле дойдоха още министърът на културата Боил Банов, зам.-министърът Амелия Гешева, областният управител на Пловдив Здравко Димитров и неговите заместници, кметът Иван Тотев и всичките районни кметове на Пловдив и други.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай