Дамско трио до Орешарски

Бъчварова взима земеделието, Искра Михайлова - екологията, Таня Андреева готова за здравето

Дамско трио до Орешарски | StandartNews.com

София. Поне три дами ще седят до Пламен Орешарски. Червените предлагат депутатката Светла Бъчварова да поеме земеделието, а колежката й от гражданската квота д-р Таня Андреева да седне в стола на здравния министър, научи "Стандарт" от източници от "Позитано" 20. ДПС пък най-вероятно ще издигне народната представителка Искра Михайлова за екологията, довериха за "Стандарт" от централата на партията.

Бъчварова е харесвана от червените още от времето, когато бе зам.-министър на земеделието в Тройната коалиция. Колежката й в парламента Таня Андреева пък е изявен експерт, освен това ръководи дълго една от най-големите болници у нас - "Шейново". Михайлова пък е номинирана от ДПС за изпълнителната власт, тъй като има голям опит в нея. Тя бе зам.-министър на регионалното развитие в кабинета "Станишев". ДПС ще предложи и експерт за транспортен министър. Из кулоарите на парламента се говори, че за поста ще бъде поканен Камен Костадинов.

Вицепремиерите в кабинета "Орешарски" ще бъдат трима. Засега е ясно, че единият от тях ще е Янаки Стоилов, който ще отговоря за социалната политика. За креслото на Деяна Костадинова от служебния кабинет се спрягат имената на Драгомир Стойнев от БСП и д-р Хасан Адемов от ДПС. Вицепремиер в кабинета "Орешарски" ще има и от ДПС. Засега обаче кандидатурите за поста не са ясни. Третият заместник на премиера най-вероятно ще бъде евродепутатът Ивайло Калфин. Той е номиниран от БСП за външен министър.

За двете силови министерства - МВР и отбраната, също има няколко кандидатури. Според информация от "Позитано" 20 за поста във вътрешното ведомство се готви известен генерал. Името му обаче се пази в тайна. Въпреки това партийци коментираха, че не е изключено начело на МВР да застане ген. Красимир Петров. Той бе шеф на баретите, на Гранична полиция и на униформените в Бургас. Самият той обаче отрече пред "Стандарт" с него да са водени разговори.

Другите две имена за шефове в МВР и отбраната са на заместника на Сергей Станишев в парламента - Ангел Найденов, и бившия правосъден министър в кабинета "Виденов" Младен Червеняков.

За министър на правосъдието в кулоарите на парламента вчера се завъртя името на шефа на ВКС Лазар Груев. Пред "Стандарт" той отрече с него да са водени разговори и каза, че ще довърши мандата си начело на съда, който изтича догодина.

В крайна сметка решението кой ще влезе в новия кабинет ще обяви до дни номинираният за премиер от левицата Пламен Орешарски. В сряда вечерта в Лайпциг той се срещна с премиерите на левицата в Европа. Възможно е още на 23 май червените да получат от президента Росен Плевнелиев мандат за съставяне на правителство. "Орешарски има готовност да го вземе веднага", коментира от Лайпциг соцлидерът Сергей Станишев. Малко преди това пък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че ще вземе мандата от президента, ще обяви избраните от него имена за министри и след 30 минути ще го върне на държавния глава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай