БСП: Увеличението на заплатите на зам.-министрите с 2000 лв. е цинизъм

БСП: Увеличението на заплатите на зам.-министрите с 2000 лв. е цинизъм | StandartNews.com

Парламентарната група на "БСП за България" излезе с остра позиция срещу вдигането на заплатите на зам.-министрите и сътрудниците им. Ето какво каза от трибуната в Народното събрание Георги Гьоков: 

Днес, след осем години управление на ГЕРБ, България е на дъното на европейските статистики по доходи и е начело в списъка на най-неравните общества. Бедността и неравенството са сред най-големите заплахи, пред които е изправено обществото ни. Тенденцията е влошаване на показателите и увеличаване на риска за националната ни сигурност от нарастващото социално разслоение и бедност.

Парадоксално е, но е и факт, че откакто България членува в Европейския съюз, неравенството се задълбочава и по отношение на разпределянето на доходите в обществото се движим в посока, противоположна на развитите европейски страни. 10% от българите, които можем да наречем „богати", печелят повече, отколкото половината от българския народ, които няма как да наречем по друг начин освен „бедни". Каква е истината за България? През м. юни тази година Националният статистически институт публикува официалните данни за бедност и социално включване за 2016 г. Там пише: с доходи под линията на бедността са 1 млн. 639 хил. български граждани – 22,9 % от населението и се увеличава; с пенсии под 310 лв. са над 1, 3 млн. пенсионери – 60 % от общия брой пенсионери. Относителният дял на лицата в риск от бедност и социално изключване е 40,4 %, 3 млн. лв. Бедните деца на възраст до 17 години са 384 хил. – 31,9 %. и се увеличават: 20 % от децата нямат подходящо място за учене или писане на домашни в къщи; 32 % от децата нямат възможност за покупка на книга, освен учебници и пособия; 36 % от децата не могат да си купят два чифта обувки в рамките на календарната година; 27 % от децата не могат да си позволят ежедневно плод или пресен зеленчук;

Делът на лицата, живеещи в тежки материални лишения през 2016 г. е 34,2 % от населението (2 млн. 460 хил.), тенденцията е към увеличаване: 56 % от домакинствата не могат и да си помислят дори за едноседмична почивка; 54 % не могат да посрещнат със собствени средства неотложни ремонти, подмяна на повредена битова техника или внезапно заболяване; 39 % ограничават отоплението на жилището си поради недостиг на средства; 35 % не могат да си позволят месо или риба три пъти седмично.

Делът на работещите бедни в България е 11,6 %, със 110 хил. човека повече от 2015 г., когато е 7,8 %. През 2013 г. този дял е бил 7,2 %. Огромна маса български граждани са с доходи на границата на физическото оцеляване.

„Спасението на давещите се, е дело на самите давещи се" - така мислите вие от ГЕРБ за бедността и неравенствата. Но от морална и политическа гледна точка- това са остарели и дълбоко недемократични възгледи. Това е неприемливо и със сигурност непродуктивно за икономиката и за хората.

На фона на тази нерадостна картина, в сряда, на заседанието на Министерски съвет със свое решение, прокарано тихомълком, Борисов вдигна драстично заплатите на всички заместник- министри и на най-доверените висши политически чиновници - началниците на политическите кабинети и още на незнайно кои други. Това рязко и драстично облагодетелстване ще доведе до това, че те вече ще получават месечно по около 3500-3600 лв., или с около 2000 лв. повече от колкото в момента.

Изведнъж две хиляди отгоре! Как Ви звучи? На нас, от ПГ на „БСП за България", ни звучи като цинизъм, като безсрамие и непремереност. Като грабеж на народни пари, събирани от данъци, такси и налози, плащани от целия български народ, за да бъдат хрантутени роднини, съпрузи, съпруги и деца, любовници, че даже и шофьори на властта. И няма как да бъде наричано по друг начин освен ЦИНИЗЪМ.

Пари раздавате с лека ръка, защото не ги вадите от джоба си, а от бюджета, от парите на народа. А повечето от тези хора, които ще получават тези пари, не са на тези позиции, защото притежават някаква уникална експертиза или са ефективни, а защото са верни, защото тези високи позиции са им дадени като възнаграждение за тази им вярност, защото са целували ръка.

И само да попитам: Как така Борисов се сети за постановлението от 2010 година, което ограничава министерските заплати, а не се сети да отмени Постановление 180 от юли 2006 г., заради което хиляди пенсионери не получиха дори и мизерното увеличение от 2,4 %.

Може би Борисов разчита на слабата памет на така наречения от него "лош материал" и се надява никой да не си спомня популизма му от преди 7 години, когато еднолично, с фанфари, барабани и с много хвалби, замрази заплатите на т.нар. „втори ешелон" на властта. Даже им забрани и да участват в бордове на държавни фирми или ако участват, да го правят безвъзмездно. А сега, какво се промени? Да не би суджукът да не стига за всички? Да не назрява бунт срещу едноличната власт, че трябва да се потушава с увеличаване на заплати? И колко ще ни струва това разточителство- не става ясно, но от ясно по -ясно е, че няма да е малко.

Борисов призова бизнеса да вдигне заплатите, а бизнесът пък, иска оставката на социалния министър заради ръста на доходите. Работодателите са недоволни от предвиденото увеличение на минималния осигурителен доход и на обществените заплати. Какъв цинизъм!

Увеличение на минималния осигурителен доход с 3,9% за следващата година и скок на минималната работна заплата от 460 на 510 лв, т.е. с цели 50 лева - така възмути, българските работодатели, че някак си им мина покрай ушите увеличението с - от 600 до 2000 лева - на верните на Борисов хора. Верните – дето с нечуван административен натиск, заплахи и изнудване му печелят изборите! Верните – дето със зъби и нокти му бранят властта!

Бизнесът недоволства и от увеличаването на минималните пенсии за стаж и възраст, което не било обвързано с осигурителния принос и нарушавало основни принципи на осигуряването.

А когато от ПГ на „БСП за България" предложихме преизчисление на всички пенсии – не срещнахме подкрепа. А това щеше да доведе до едно 20% увеличение на всички пенсии и да даде едно малко признание за приноса на пенсионерите към България. Увеличение средно с 30-тина лева за пенсиите на българите не може, възмутително е, а за нашите хора във властта може увеличение и с 2000 лева. Преди дни Борисов каза: "Ние трябва да създадем задължително усещането на хората за справедливост. Колкото повече работим в тази посока, толкова ще е по-добре" И следва логичния въпрос – Това ли е справедливостта по борисовски, по гербаджийски? За едни- увеличение на заплатата с 2000 лева, за други- с 50 лева, а за трети- с 3 лева на пенсиите. За верните стражи на властта- с 2000 лева на заплатите сега и веднага, а от догодина за майките- с 40 лева повече, за безработните- с 35 лева повече за обезщетение, а за пенсионерите 3,8% увеличение- средно 12-13 лева и то от първи юли.

Справедливост в най-висша степен!

Не сме против повишаване на доходите, включително и на министри и началници на политически кабинети, защото всеки има право да получава достойно заплащане на своя труд. Но сме против несъразмерното увеличаване на заплатите. Трябва да има справедливост, но истинска справедливост- за всички българи, не по гербаджийски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай