БСП твърдо отричат да са получавали пари от Бенчо Бенчев

БСП твърдо отричат да са получавали пари от Бенчо Бенчев | StandartNews.com

БСП твърдо отрича да е била финансирана по някакъв начин от Бенчо Бенчев. Ако някой е получавал средства от Бенчо Бенчев и си мисли, че той е от БСП, се бърка, заяви на брифинг зам.-председателят на социалистическата партия Кирил Добрев. Той беше категоричен, че официално средства от Бенчев в БСП не са постъпвали, освен 70 лв., които групата общински съветници на БСП и коалиция в Бургас събира за своята дейност.

Добрев посочи също, че въпросният общински съветник е представител на сдружението на пенсионерите -партньор в групата на социалистите в Общинския съвет в морския град.

Зам.-председателят на соцпартията подчерта, че те нямат "черна каса", получават добра държавна субсидия, с която се издържат.

По-рано от ГЕРБ поискаха проверка дали има черна каса в БСП. Депутатът Тома Биков обясни, че има разминаване в твърденията какви средства е давал на БСП общинският съветник от левицата Бенчо Бенчев. Биков се надява ръководството на левицата да съдейства на органите на реда за тази проверка. Той посочи, че може да се направи разследване дали има двойно счетоводство и при други партии.

Мога да кажа кой е помагал на Бенчев да си зарежда ройса - институциите, коментира в отговор на въпрос Кирил Добрев. И поясни, че охранителната фирма, в която Димитър Желязков - Митьо Очите е помагал, е спечелила обществени поръчки за охрана на обекти - предимно социални институции като НОИ-Бургас, митниците на пристанището в града и в Ямбол и др.
Зам.-председателят на партията, без да дава подробности, обвини ГЕРБ в опити да купува депутати от левицата, на които била предлагана петцифрена заплата, за да подкрепят кабинета при вот на недоверие.

БСП подозират правителството в опит да купи и парламентарна подкрепа за новия политически сезони, а също и за местните избори - една година преди тях.

Причината за съмненията е ПМС от 31 юли,с което без съгласуване с всички министерства и без санкция на Народното събрание, по думите на Добрев, се отпускат близо 111 млн.лв. за общини. По данни, цитирани от зам.-председателя на соцпартията, 40 общини, управлявани от ГЕРБ, получават близо 73 млн. лв., 34 на ДПС - около 28 млн лв., и само 5 общини, управлявани от БСП - 2,2 млн. лв.

Все още БСП е втора политическа сила, а разпределението на средствата е като за треторазрядна политическа сила, коментира Кирил Добрев.

По думите му, 360 млн. лв. са разпределени от това правителство за по-малко от година, от които едва 8 млн. лв. са за общини, управлявани от БСП. В същото време село с 200 души получава 1 милион за асфалтиране, има общини с малко жители, които получават интересни, според Добрев, суми - Доспат, Харманли Казанлък.

Донка Михайлова, зам.-председател на Националното сдружение на общините, добави, че, ако е имало справедливо разпределение, всички общини са щели да удвоят капиталовите си субсидии.

Затова настояваме за спешно заседание на УС на сдружението, на което да бъде прието становище за механизма за разпределение на средствата от централния бюджет, заяви тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай