БСП ще предложи нов таван на пенсиите чрез удвояване на максималния осигурителен доход

БСП ще предложи нов таван на пенсиите чрез удвояване на максималния осигурителен доход | StandartNews.com

БСП ще внесе като предложения, в рамките на бюджетната процедура, исканията на протестиращите възрастни хора за вдигане на тавана на пенсиите и за преизчисление. Това съобщи заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" и председател на парламентарната комисия за жалбите на гражданите Антон Кутев на брифинг в парламента.

Той посочи, че могат да поемат ангажимент най-малко по три от исканията на възрастните хора. Едното е удвояването на максималния осигурителен доход, което автоматично води до удвояване на максималната пенсия, коментира Кутев. По думите му хубавото при този механизъм е, че ще останат повече пари, които могат да се пренасочат и към ниските пенсии. Удвояването означава 5200 лева максимален осигурителен доход, посочи Кутев. Той обясни, че според сегашния закон максималната пенсия е 40 процента от максималния осигурителен доход, което означава 2080 лева максимална пенсия.

Антон Кутев коментира, че ако предложението им за удвояване на максималния осигурителен доход бъде прието, според данните на министерството на труда, ще останат не повече от 500 души в България, които няма да си получават максималната пенсия. Т.е. 60 хиляди души ще стигнат до нивото си на максимална пенсия, изчисли той.

Кутев посочи, че второто искане, по което могат да поемат ангажимент, е за преизчисляване на всички пенсии на база 2016 г. Сега ще помислим дали не може да стане на база 2017 г., добави той. Кутев отбеляза, че третото искане е свързано с внасянето отново в парламента на законопроекта за възрастните хора.

Кутев съобщи, че е поканил представители на протестиращите на заседанието на парламентарната комисия по взаимодействието с неправителствени организации и жалбите на гражданите следобед, за да представят своите искания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай