БСП поиска главният прокурор да спре концесията за Летище София

БСП поиска главният прокурор да спре концесията за Летище София | StandartNews.com

"Голямата корупция и кражба в България идва от големите инфраструктурни обекти. При това положение, имаме не само законовите, но и моралните права да искаме спирането на концесията на Летище София. Внесохме сигнал в прокуратурата с искане за проверка и отмяна на решението на Министерски съвет, с което започна процедурата за отдаване на Летище София на концесия". Това заяви говорителят на ПГ на "БСП за България" Елена Йончева при внасянето на сигнала до Главния прокурор.

Тя припомни, че Летище София е най- голямото в България и е част от обектите, които са в списъка от значение за българската национална сигурност. "Според чл. 24 от Закона за концесиите, не се допуска концесия при опасност за националната сигурност и отбрана на България", каза Йончева. Тя припомни, че миналата година концесията беше спряна от служебното правителство, именно защото имаше обосновани съмнения за заплаха за националната сигурност.

"Летище София е 100% държавна собственост. За миналата година през него са минали 6.5 млн. пътници, т.е. то е на печалба. В същото време, се отдава на концесия за много голям период от време. На практика то се продава, приватизира, подарява". Това каза секретарят на ПГ на "БСП за България" Филип Попов при внасянето на сигнала до Главния прокурор.

„Не може да се дава на концесия едно печелившо предприятие, без да има някаква облага за определен кръг от хора", отбеляза Филип Попов. Той припомни, че с постановление на МС от 2009г, Летище София е записано като обект от национална сигурност и не би следвало да бъде отдавано на концесия. "Защо всяка година държавата да не взима печалба от това летище?", попита Попов. Той коментира, че противоречието със закона за Концесиите е основният мотив на ПГ на БСП да бъде внесен сигнал до Главния прокурор на Република България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай