БСП иска удължаване на срока на комисията за НДК

БСП иска удължаване на срока на комисията за НДК | StandartNews.com

Един от аргументите ни за удължаване на срока на работата на Комисията за НДК е, че от ГЕРБ отказаха да поканят премиера Борисов на заседанията й, обяви зам.-председателят на парламентарната група на "БСП за България" Жельо Бойчев. Той внесе проекторешение в деловодството на Народното събрание.

Бойчев допълни, че комисията не е получила доклад на Главния инспекторат към Министерски съвет, който е бил възложен от министър-председателят на 14 юни."Стана ясно, че е имало смисъл от работата на тази комисия. Какво успя да установи тя? От преведените 17 млн. лв. с решение на Министерски съвет за адаптиране сградата на НДК за нуждите на българското председателство 3,569 млн. лв. са похарчени нецелесъобразно или по-точно казано не за нуждите на българското председателство. Проведените обществени поръчки за НДК са опорочени. Извод, който е направен от доклада на външния одитор, назначен от министър Лиляна Павлова", каза Бойчев, цитиран от "Фокус".

Строително-монтажните дейности са се извършвали без инвеститорски контрол и без да е избран строителен надзор. "Не е имало никой, който да удостовери нито количеството, нито качеството на извършените работи, които трябва да бъдат разплатени. Не на последно място натрупано е критично закъснение във всички дейности по НДК. Големият въпрос е как и защо е било възможно да се случи всичко това?", попита Бойчев. Според него трябва да се отговори на въпроса къде са парите и оказван ли е натиск и ако да от кой върху кого.

В комисията за НДК, установявайки фактите, станахме свидетели на най-уродливите и противоествествени прояви на алчност, корупция, безхаберие и наглост, допълни друг депутат от "БСП за България" Атанас Костадинов. "На най-големия си враг не пожелавам да изтърпи и да види това, което установихме в тази комисия", продължи той. 

Сършили сме половината от  нашата работа. Дотук сме установили единствено и само фактите. Те са безспорни и доказани, които ни показват хронологията на процеса", обясни Атанас Костадинов. „Обстоятелствата са събитийно свързани от друг род действия, които ни дават отговор на въпроса защо се е случило това. На нас ни трябва време и доверие освен фактите да открием и обстоятелствата", каза още народният представител от БСП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай