БСП иска смяна на модела, надява се да получи доверието на хората

БСП иска смяна на модела, надява се да получи доверието на хората | StandartNews.com

"Доверие се печели, когато говориш очи в очи с хората, даваш решения на проблемите и изпълняваш ангажиментите си, когато дойдеш на власт. Нашата амбиция е да получим доверието на хората, че това, което предлагаме, във "Визия за България" е изпълнимо", заяви зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски пред БНР. Той добави, че левицата иска да управлява с енергията на хората и те да припознаят това, което БСП предлага.

Свиленски бе категоричен, че с мислене - само за един мандат, няма как България да се спаси от основните си проблеми - достъпа до здравеопазване и образование, проблемите в социалната политика и демографската катастрофа. "За нас е важно, след като всички български граждани дадат своите предложения и допълнения към Визията, тя да бъде изпълнена", каза още той. Народният представител добави, че когато се обединим около програма, която в следващите 15-20 години да изведе България на едно друго ниво, всички ще бъдем доволни. "30 години след началото на прехода, така вече не може. Нужна е смяна на модела, който дава 43 млн. лв. за дупка в центъра на Варна, а няма пари за хемодиализа и хората с увреждания", заяви той.

Георги Свиленски каза още, че дебатът по вота на недоверие върви в обществото, а левицата се е срещнала с почти всички заинтересовани от състоянието на здравеопазването организации. Последната среща е в понеделник. "Нека видим сега- как министър Ананиев ще защити правителството, след като каза, че няма да предприеме никакви действия за реформа, ако не усети подкрепата в обществото. Той трябва час по-скоро да се откаже от новата застраховка от 12 лв., защото нито пациентските организации и общинските болници, нито застрахователите я искат", добави зам.-председателят на ПГ на БСП. Той призова управляващите този път да защитят политиката си в здравеопазването, а да не мълчат.

"Радвам се, че вестник "Дума" стана център на вниманието в последните няколко дни, може би по-добра реклама вестникът не е получавал", каза още Георги Свиленски. Той обясни, че са важни, обаче, няколко факта, свързани с него. "От началото на съществуването си, преди 29 години, вестник "Дума" винаги е имал задължения, в момента няма нито лев такива. Журналистите работят и пишат това, което искат. Няма никаква цензура", коментира народният представител. Той заяви, че причините за писмото, свързано с вестника, трябва да се обяснят от хората, които са го подписали. "Главният редактор все още не е избран, той ще бъде избран на заседание на НС на БСП, в момента имаме само назначен временно изпълняващ длъжността. Това, което ме притеснява, обаче, е че точно, когато БСП тръгва напред и набира подкрепа в обществото, се появяват критики, които не мога да възприема", каза още Свиленски.

Георги Свиленски обясни, че убийството на Виктория Маринова в Русе е един трагичен инцидент, след който действията и изказванията на политици, медии и обществото останаха на различни позиции. "Още след първия ден, едни казваха, че това е убийство, извършено заради професията на Виктория Маринова, други жарко отстояваха идеята, че професията няма нищо общо. Имаме убийство в голям град, посред бял ден, а изместихме дискусията от сигурността към това каква е причината за него", каза още Свиленски. Той припомни, че на втория ден от случката левицата е предупредила, че не трябва да се политизира. "Няма как убийство, извършено посред бял ден, да не предизвика реакция у нас. Призовахме органите да си свършат работата ,тъй като градът беше настръхнал", припомни още Свиленски. Народният представител добави, че външните реакции по адрес на България, също са притеснителни. "Тези реакции са такива, защото постоянно доказваме, че сме най-бедната, най-корумпираната държава в ЕС и това го показват класациите", каза още Георги Свиленски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай