БСП и ГЕРБ кръстосаха шпаги в парламента по проблемите на миграцията

Снимка: БНТ/БТА

БСП и ГЕРБ кръстосаха шпаги в парламента по проблемите на миграцията | StandartNews.com

ГЕРБ и БСП влязоха в нов сблъсък по въпросите на миграцията. Парламентът обсъжда две проекторешения - на левицата и на ГЕРБ, по питането на Корнелия Нинова към министър-председателя Бойко Борисов относно политиката на правителството по въпросите на миграцията в България и Европа.

От "БСП за България" предлагат парламентът да възложи на Министерския съвет да приеме решение срещу обратното приемане на мигранти в България, в това число срещу сключването на двустранни споразумения с други държави членки на ЕС. От левицата искат в срок до 30 септември т.г. правителството да представи пред НС предложенията на България за реформа на Дъблинския регламент.

От ГЕРБ и "Обединени патриоти" предлагат парламентът да подкрепи позицията, изразена от Република България на заседанието на Европейския съвет на 28-29 юни 2018 г., по въпросите на миграцията, както и Министерският съвет да отстоява националните позиции по всички законодателни предложения, свързани с реформата в Общата европейска система за убежище.

Председателят на ПГ на "БСП за България" направи сравнение между двете проекторешения. Какво подкрепяте, като не знаете каква е била позицията на България, обърна се тя към управляващите. Не знаете, защото позиция на Република България няма, няма приета такава от НС и от МС, има личните емоции и намерения на Борисов, според ситуацията, в която се намира, каза Нинова. "В България няма да ги пуска, а пред г-жа Меркел май ще ги пуска", коментира тя. По думите й на Европейския съвет Борисов е изразил само личната си позиция.

Като предлагате да отстоявате националните позиции, един да стане и да каже какви са, призова представителите на ГЕРБ Нинова. По думите й отново има волята на един човек. "Борисов, обръщаме ви внимание, че това решение на ГЕРБ е капан за вас, това са общи приказки за подкрепа на позиции, които България не е взела", коментира тя. Предложението на БСП е ясно и конкретно, посочи Нинова. Тя призова да се подкрепи предложението на БСП, което дава конкретни параметри българското правителство да не подписва двустранни споразумения и да представи реформа на Дъблинския регламент. Даваме ви възможност, като отидете в Брюксел да кажете - ето това иска от мен българският парламент, добави Нинова.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира, че в предложението за решение на управляващите има последователност и е по-добро от това на опозицията. България има изготвена рамкова позиция по реформата за регламент Дъблин, като част от общата реформа на европейската система за убежище, посочи той. Подкрепяме реформата на регламент Дъблин в посока по-справедливо разпределение на отговорностите и солидарност между държавите членки, каза Цветанов. Залагаме в българското председателство постигането на съгласие между държавите членки за създаване на работеща и устойчива система за убежище и управление на миграцията със следните елементи - първо силни външни граници на ЕС, в това число общата им защита; сключване на споразумения с трети страни на транзит и произход на реадмисия, по-силната ангажираност на тези страни за управление на миграцията на тяхна територия, в това число изнесени центрове и финансова помощ. Затова ЕС предвижда повече средства за миграция за новия програмен период, посочи той.

Цветанов каза, че се предвиждат още възможности за доброволна релокация, а в извънредни ситуация, когато държавите членки са подложени на много силен натиск - задължителна релокация, която е ограничена по време и размер, както и да се търсят възможности за по-широко използване на временна закрила. Министър-председателят не подписа споразумение и не водеше разговори по тази тема, отбеляза Цветанов.

Междувременно, парламентът излезе в почивка по предложение на премиера Бойко Борисов, който поиска групата на ГЕРБ да обсъди промяна по решение по питането на БСП за миграцията. Борисов призова депутатите да не се впускат в дебат за това кой е виновен за миграционния проблем. Всички сме виновни, бяхме неподготвени, коментира той.

Премиерът предложи парламентът да реши, че Министерският съвет може да подписва и да се договаря по въпросите с миграцията само след мандат от Народното събрание.

По думите на Борисов безспорен е фактът, че към момента България се е справила с миграционния проблем, има почти нулев натиск по границите и е давана за пример.

Удивително ми напомня канцлера Меркел на вас и в същите трикове я вкараха в тази процедура, както вас с козичките, коментира Борисов по отношение на лидера на БСП Корнелия Нинова. По думите му Ангела Меркел е казала изречението за покана на мигрантите след мощна хибридна атака. Даваха Средиземно море, трупове, издавени хора, удавено малко детенце, припомни Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай