БСП готви програма за развитие на 5 сектора

Обучението на кадри, производството с иновативни технологии и биоземеделието ще са с приоритет

БСП готви програма за развитие на 5 сектора | StandartNews.com

Екшън план за развитие и 500 млн. лева в подкрепа на малкия и среден бизнес у нас. Такава цел си е поставила БСП, научи „Стандарт" от свои източници на „Позитано 20".

Идеята е парите да бъдат отпуснати от Българската банка за развитие и бързо да се разпределят по специален план към малки и средни фирми у нас. За целта през предстоящата седмица ще се обявят и петте сфери, в които средствата могат да бъдат насочвани с предимство. Сред тях задължително ще попадне подкрепата за бързо обучение на кадри, научи „Стандарт".

Другата важна сфера ще е развитието на екологичния бизнес и земеделието у нас. Не по-назад ще остане и подкрепата за изграждането на малки фабрики, които да използват иновативни и модерни технологии. Набелязаната задача от БСП е записана като поискания от социалистите Фонд „Индустрия".

Идеята за него бе заявена още преди президентските избори – през октомври, когато лидерът на партията Корнелия Нинова разговаря с представители на Българска банка за развитие.

„Нужна е държавна политика за българското производство. Трябва да е стане ясно как единствената държавна банка може да стане част от общия план за подпомагане на малкия и среден бизнес", анонсира тогава Нинова. Преди дни обаче тя представи по-подробно от Кюстендил идеята на БСП за създаване на Фонд „Индустрия".

Соцлидерът, че това ще се случи веднага, след като столетницата спечели предсрочните парламентарни избори. Една от целите на фонд „Индустрия" е държавата да инвестира в производствени предприятия в райони с висока безработица. Друга цел на БСП е въвеждането на данъчни облекчения за дребни бизнесмени. Идеята е този, който открие малко или средно предприятие с до 5 души работници, да бъде освободен от данък за следващите 2 години".

"В платформата на БСП се набляга на малките и средните предприятие, защото именно те са гръбнакът на българската икономика", се мотивират от „Позитано 20". В платформата са залегнали и други мерки за стимулиране българското производство и икономика, която да създава работни места и да генерира приходи, които да се използват за социалната сфера.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай