Бойко се надява азерският газ да ни спаси от мръсния въздух

Бойко се надява азерският газ да ни спаси от мръсния въздух | StandartNews.com

Доставката на 1 млрд. куб. метра азерски газ годишно, след изграждането на интерконектора с Гърция, ще даде възможност на милиони домакинства в България да се отопляват без да замърсяват околната среда. Това каза премиерът Бойко Борисов, който се срещна с президента на Азербайджан Илхам Алиев.

"Благодаря за поканата на колегите в Азербайджан, специално от президента Румен Радев. Едва 3% от България е газифицирана, като в същото време можем да се "похвалим" с изключително замърсен въздух, който идва не толкова от автомобили, колкото от използването на дърва за огрев", посочи премиерът Борисов.

"Близо 90 и кусур процента от територията на Азербайджан и Грузия вече е газифоцирана с азерски газ, а пред нас имаме две възможности - надявам се през юли да бъде първата копка по интерконектора с Гърция и ще пуснем този с Турция. Имаме подписани 1 милиард куб. метра азерски газ на изключително ниска цена и ако успеем да я изградим, ще можем да направим цели социални пакети, за да не използваме дърва. Министрите ще направят план как това да се случи, защото азерската страна предлага най-ниска цена. Това ще даде възможност на милиони домакинства в България да се отопляват без да замърсяват околната среда", коментира още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай