Бойко Борисов: Изтегляме Истанбулската конвенция /ОБНОВЕНА/

Бойко Борисов: Изтегляме Истанбулската конвенция /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов гостува в специално издание на поредицата „#Питай..." по БиТиВи. Министър-председателят отговори на важните въпроси за стабилността на управлението, Истанбулската конвенция, стабилността на Балканите и българското европредседателство. Зрителите имаха възможност да задават въпроси към премиера като коментар под статията, както и под поста във Facebook страницата на БиТиВи Новините. Събраните въпроси бяха близо 500 и накрая бяха предадени в папка на Борисов.

"Истанбулската конвенция ще бъде приета само ако има пълен консенсус в българското общество", заяви Борисов по първия въпрос. - Няма да поемаме пасива от разногласията по конвенцията." По въпроса за референдум по въпроса  допълни: "За какво - да похарчат едни 20-ина милиона? Няма смисъл от референдум."

За поведението на Валери Симеонов през последните дни и скандалите със Зелените Борисов обясни: "Такъв език и такъв начин на говорене - нямаш право. Зелените не могат да се оплачат от мен - те са били чувани от мен винаги. И съм им гарантирал, че освен втори лифт и съпътстващите спортни съоръжения... за това съм гарант /очевидно имаше предвид, че само това ще се построи в Банско, б.р./." На споровете през последните дни кой е реалният собственик на "Юлен", Борисов беше категоричен: "На всички е ясно кой е той, при положение, че само един човек се разпорежда в Банско. Но е по-добре Цеко Минев да излезе и да го обяви."

"Отношенията ми президента Румен Радев са добри и се отнасям с изключително уважение, допълни той на следващ въпрос. - Но го съветвам да не си слуша много съветниците /има предвид тези, които го конфронтират с ГЕРБ, б.а./, както аз казах на моите тенори и разни беквокали да не се занимават с президента. Но има един сив кардинал, който е там и който пише - Иво Христов."

За отношенията с Македония и нейното име обясни:  "Историята ще каже имал ли съм успех, ние не можем да го преценим сега. Но на Балканите ако започнеш да даваш акъл, е опасно. Ако започнем да даваме акъл на Гърция или Македония - не само ще ги подразним, но ще им попречим. Само мога да помоля - ако в Атина и Скопие намерят компромис за името, ще бъде прекрасно за общия ни път към НАТО, ЕС и целия регион."

На въпрос за престъпността и липсата на достатъчно осъдени Борисов увери, че нещата ще се променят с въвеждането на електронното управление. "А за престъпността по високите етажи има ОЛАФ", допълни премиерът.

За заплатите в България той обясни: "Обещал съм до края на мандата да стане средната заплата 1500 лева, днес е 1163. И аз искам да се вдигнат заплатите."

За бъдещите икономически проекти Борисов разказа: "Убеден съм, че до края на мандата ще станат проектите - с хъба например. И ЕС ни подкрепи. Надявам се след изборите в Русия с новия президент да намерим общ език за газа."

По повод на БСП в последния въпрос накрая накрая Борисов засегна и темата за Народния съд: "Народният съд не е хубаво нещо за тези, които са засегнати от него като мен. Ако е нещо хубаво - ми да направим и сега един Народен съд?"

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай