Бойко Борисов: Ако чакате война, сменяме приоритетите

Надявам се на дипломацията и твърда ръка на лидерите в Европа, заяви премиерът

Бойко Борисов: Ако чакате война, сменяме приоритетите | StandartNews.com

Темата е такава, че аз я приемам с прискърбие. Светът не го чака нищо добро, когато се говори за сигуронст. Да рушиш мостовете и пътищата на другите. За съжаление европейската дипломация търпи укори, защото преди шест месеца и Макрон бе против общата отбрана, но видяха огромна заплаха и нови съюзи, обяви премиерът Бойко Борисов.

"Военните добре си представят съюз Китай, Иран, Русия и Турция. Техният брутен продукт е седем пъти над този на ЕС. За пръв път сега се вкара думата индустриално сътрудничество. Защото има много оръжие, но то е разпръснато из Съюза. Да, ще направи сътрудничество. За електрониха, за оръжие, за голяма част от корабите. Как така ремонтираме натовски хеликоптери? Но се оказа, че сме купили все транспортни. Пазарени са така, че нямат въоръжение. Сега трябва да им вземем такова, но и да вдигнем заплатите. Много е важно и благодаря на всички, че имаме обществен консенсус. Ако мислите, че ще има война - насочваме всичко в тази посока. Иначе милиард за това, за онова, доходи, доходи", отсече Борисов.

И на нас ни се иска всичко да стане, да не говорим, че трябва да подменим и ракетите. Затова с Общата европейска отбрана започваме да мислим. Същият ли е южния фланг на НАТО с тези нови съюзи. Унищожавахме и ракети. А каквито и да са самолетите и хеликоптерите, ракетите от Крим сочат България. Как ще се предпазим с няколко самолета? Какво ще правим, ако няма европейски план? Генерал Боцев трябва да направи план как да ги посрещнем, откъде ще дойдат. Европа стана под натиск. Тероризъм. Атакуваха най-силните държави и успяха. Избори се печелят с анти мигрантска вълна. Тези, които са далеч от Търция твърдят, че тя не била в ЕС. На тях им е лесно, далеч са. Много можем да си говорим. Надявам се с дипломация и твърда ръка от лидерите ни. Един твърди никога няма да пуснем Албания, друг Украйна. Разминаваме се с много от колегите, защото поколенията са забравили как се води война. В Европа един войник да загине е трагедия. Благодаря на колегите, готови сме да мислим в общ консенсус, заяви още министър-председателят.

Ако военните ни убедят, ще променим приорититети. За нас бе образованието. Да знам, откъде ще ни дойде, защото сме на място, откъдето може да ни дойде от много места, завърши той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай