Борисов води министри в петък в НС на отчет за председателството

Борисов води министри в петък в НС на отчет за председателството | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов води министри в петък за отчет на отминалото българско европредседателство. Той ще има 10 минути да представи доклада си, гласуваха депутатите, който приеха процедурните правила по изслушването след близо час разправии.

Спорът бе породен от нежеланието на ГЕРБ парламентаристите да могат да изразят допълнително отношение към премиер и министри след изказванията им. Данаил Кирилов и Цвета Караянчева се позоваха на парламентарната практика от предишните няколко парламента.

Никъде няма отношение на народни представители, след като са прлиключили своите изказвания, припомни парламентарната шефка, позовавайки се на традицията от 41,42 и 43 НС. Тя се обърна към социалистите, че се събират цели 50 минути на парламента за изказване по отчета на европредседателството и изтъкна, че правилата, изготвени от шефа на правната комисия, са напълно изрядни.

Това провокира соцдепутата Георги Свиленски да излезе и да каже ГЕРБ да вземе направо по 20 минути за изказване, а на БСП да отредят кръгла нула. Предложението му бе окачествено от парламентарната шефка като несериозно, но все пак бе подложено на гласуване и отхвърлено.

Иначе всяка парламентарна група ще има право на 10 минути пленарно време, за да се изкаже. По предложение на ДПС парламентът прие министрите да могат да говорят общо за 10 минути, а не всеки от тях да разполага с по толкова. Отхвърлено обаче беше искането на БСП ПГ да могат в рамките на 2 минути да изкажат отношение или да зададат въпрос.

Мнозинството не одобри реверанса на шефката на външната комисия Джема Грозданова от ГЕРБ, която предложи петте групи да могат да се изказват за по 7 минути, а останалите 3 минути от времето им да отидат за изразяване на отношение след отчетите на Борисов и министрите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай