Борисов в Благоевград: Повярвахте ни и сте шампиони

Борисов в Благоевград: Повярвахте ни и сте шампиони | StandartNews.com

По 1 милиард отделяме всяка година за обновяване на жилищата, каза преимерът

Като влизах в Благоевград, се набиват на очи санираните блокове. Вие ни повярвахте най-много и затова сте шампиони в страната по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Това каза под аплодисментите на десетки благоевградчани премиерът Бойко Борисов.

Той заедно с регионалния министър Лиляна Павлова официално откри 15-ия обновен блок в областния център, на церемонията присъстваха вицепремиерът Румяна Бъчварова, областният управител Бисер Михайлов, кметът Атанас Камбитов. Министър-председателят припомни как преди време емисари минавали по блоковете и лъжели живеещите в тях, че накрая ще си платят санирането, после пък ги заблуждавали, че ще им вземат апартаментите, накрая – че ще скочи данъчната оценка на жилищата им.

„За тази дейност заделяме по милиард на година. Които са се подвели по лъжите, ще останат по-назад. Това ще е добър урок да не слушат тези, които са ги излъгали. Като гледаш на комшията новия блока, да разбереш, че си излъган. Не се прави компромис с качеството на работата, защото в блоковете е най-строгият строителен надзор – домакините си следят за ремонтите", подчерта Борисов. Възрастни и деца не спряха да аплодират думите му, после се наредиха да се снимат с премиера за спомен. „Да си санираме блока ни беше мечта, благодарение на вас и сегашното управление това се случи", споделиха възрастни жени, които живеят в открития блок №205 в квартал „Орлова чука".

Очакваме над 750 жилищни блока да бъдат санирани в страната до края на годината по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя изрази очакване при липса на обжалвания на процедурите по избор на изпълнител работата по сградите да се изпълни в срок. И напомни, че програмата е насочена към малкия и среден бизнес, защото една фирма работи по една сграда. Осигурява се заетост и за производителите на дограма, изолации и др. материали, което променя ситуацията с безработицата в регионите.

Министър Павлова поздрави за активността жителите и ръководството на община Благоевград, който продължава да е градът първенец по програмата. До момента за саниране са одобрени 150 жилищни сгради ."За разлика от други градове тук почти няма несъгласни, за което ви благодаря за доверието. Продължавайте по този начин", отбеляза Павлова. Регионалният министър подчерта, че програмата е национална и призова гражданите да не губят кураж въпреки негативизма, който се внушава. Финансиране има и продължаваме приоритетно със санирането на панелните сгради, категорична бе Павлова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай