Борисов: Това е лош ден за Европа

Борисов: Това е лош ден за Европа | StandartNews.com

Това е лош ден за Европа. Оттук нататък Европейският съюз трябва да покаже, че може без Великобритания.

Така премиерът Бойко Борисов коменира пред журналисти в Народното събрание резултатите от проведения във Великобритания референдум за оставане на страната в ЕС.

Попитан дали сега ще сме свидетели на ефекта на доминото и други държави да изберат същата съдба Борисов отговори - "ами ще останем само България, Румъния и Гърция".

"Аз уважавам избора на техния народ, макар че от днес нататък ще е тежко разделен", коментира министър-председателят. Според него правилната постъпка сега е да бъде уважен изборът на Острова.

"Ние трябва да започнем да мислим за Европа без тях. Всякакви преговори за особени статути не трябва да се водят, защото това ще разбие съюзът", отбеляза Борисов.

Той предупреди обаче, че последствията от избора за Брексит ще са за всички.

"Ще се отрази във всички случаи и на България, защото ЕС става по-слаб", разтълкува Борисов. По отношение на това кой ще е печелившият от такъв развой на събитията премиерът изтъкна, че в следващите години ще видим резултата. "Сега трудно може да се прогнозира. Но във всички случай това е лош ден за Европа", обобщи Борисов.

Според него друг извод от случващото се е, че това е урок за всички други държави в ЕС. "Да действаме по-дисциплинирано и по-бързо", отбеляза премиерът.

По време на днешния парламентарен контрол премиерът Бойко Борисов разказа на депутатите и за казуса с "офертата" на Румъния за обща флотилия в Черно море.

"Действително първи темата повдигна румънският премиер, когато беше тук. Той искаше да подпишем дори меморандум и да го обявим. Думите, които чу от мен, е, че имаме много задачи да решаваме, много сме решили, ние в рамките на НАТО сме свършили много работа. Имаме 110 български войници в Афганистан, имаме база в Ново село. В България се провеждат непрекъснато учения, непрекъснато има американски самолети. Ние сме се доказали във всяко едно отношение, че сме лоялен член на НАТО. Никои не може да ни обвини, че ние не сме били перфектни и говоря за всички правителства. Мисля, че румънският премиер ме разбра и не повдигнахме въпроса на пресконференцията. След една седмица румънският президент пак повдигна тази тема за обща флотилия срещу Русия и му казах същото", описа премиерът.

И отново се зарече, че дори и в рамките на санкции срещу Русия страната ни се опитва да води балансирана политика. "Искаме да виждаме платноходи в Черно море. А с Румъния можем всеки ден да правим учения. В момента непрекъснато вървят учения, това е абсолютно достатъчно", повтори Борисов. Той повдигна и въпроса за "Южен поток" и арбитражното дело за "Белене".

"Когато за един ден при посещение на Путин в Анкара "Южен поток" стана "Турски поток" в натовска държава, къде бяха солидарността и ангажимента на натовските държави", се зачуди премиерът. И призна - "аз нито тогава, нито сега видях солидарност. Но си замълчахме".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай