Борисов след срещата с Путин: Турски поток влиза в България /ВИДЕО, ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯТА/

Готови сме да се върнем към проекта АЕЦ "Белене", заяви руският президент

Борисов след срещата с Путин: Турски поток влиза в България /ВИДЕО, ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯТА/ | StandartNews.com

ИЗЯВЛЕНИЕ НА БОРИСОВ СЛЕД СРЕЩИТЕ

Категорично "Турски поток" влиза на територията на България. Това каза министър-председателят Бойко Борисов на пресконференция след срещата с президента на Русия Владимир Путин.

„Мисля, че водихме един много полезен и прагматичен разговор. Относно това дали ще има втора точка на вход на газ през Турски поток за България – това, което говорихме и което президентът Путин ни увери, е, че е разговарял вчера с турския президент и нямат нищо против тази точка на контакт да влезе в България. От името на българите изказвам благодарности, че отново се връщаме към газоразпределителната роля, която имахме на Балканите. Да, можеше да дойде руска тръба навремето през Южен поток, но това са минали събития. Така че по тази тема – ясно и категорично Турски поток влиза на територията на България", каза още премиерът Борисов и посочи, че съответно „Газпром", „Булгартранзгас" и министрите ще намерят сферата, по която след това да се преразпределя, да се търгува и да се транспортира до следващите държави в региона.

„И сега на базата на това количество, което влиза от Русия през Украйна за България през "Турски поток", трябва да намерим формула да го разработим през газов хъб. И нашите колеги поеха ангажимент заедно с Европейската комисия да намерят приемливата формула", коментира още министър-председателя.

Борисов коментира и темата с непостроената АЕЦ "Белене": "Научили сме си урока за „Белене", искаме проект на пазарен принцип, който да може да се издържа и да генерира не само печалба, но и сигурност. Правителството на България, българският народ разполага с два реактора и с площадка на АЕЦ „Белене". Благодарих за 5-и и 6-и реактор на АЕЦ „Козлодуй", за това че им се удължи живота. След 10-15 години базовата ни мощност ще има необходимост от други реактори", коментира премиерът.

"Русия е готова да се върне към проекта за строителство на атомната електроцентрала АЕЦ „Белене", ако България вземе решение", заяви от своя страна Путин.

Борисов допълни, че се надява Путин да положи всички усилия, колкото е възможно по-скоро конфликтът в Сирия да свърши.

От нашата делегация в разговорите участваха вицепремиерът Томислав Дончев, , енергийният министър Теменужка Петкова и посланика ни в Москва Бойко Коцев. От руска страна на срещата бяха Юрий Ушаков, външнополитически съветник на Путин, Денис Мантуров – министър на промишлеността и търговията и Александър Грушко, зам.-министър на външните работи, отговарящ за Европа.

Преди това Борисов напомни, че това е третата среща между двамата. Първата беше в Гданск, втората в София и третата сега. "Чувахме се по телефона, обменяхме мнения. Русия винаги е имала своето влияние в Европа и затова е добре да знате какви проекти правим. В сферата на сигурността и борбата с тероризма работим много добре с вашите служби. Добре работим и в сферата на туризма и земеделието. След 10-15 дни светът ще е футбол, желая ви успехи на световното по футбол", заключи Борисов.

По-рано днес Борисов се срещна с министър-председателя на Русия Дмитрий Медведев в приемния дом на правителството.

По-късно руският президент Путин ще даде официален обяд в чест на българския министър-председател Бойко Борисов. На него ще присъстват заместник министър-председателят Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на културата Боил Банов, министърът на енергетиката Теменужка Петкова и министърът на туризма Николина Ангелкова. От руска страна ще бъдат първият вицепремиер и министър на финансите, зам.-министърът на външните работи, министрите на промишлеността и търговията, на енергетиката, на културата, както и ръководителят на Федералната агенция по туризъм, председателят на Управителния съвет на "Газпром" и президентът на "Лукойл".

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай