Борисов се среща и с Ердоган

Борисов се среща и с Ердоган | StandartNews.com

Веднага след предвидената за днес среща между премиера Бойко Борисов и турския му колега Бинали Йълдъръм, Борисов ще се срещне и с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. 

По предварителен план премиерът ще разговаря днес с турския си колега Бинали Йълдъръм. Двамата ще се срещнат в замъка Долмабахче в Истанбул, а искането дойде от страна на южната ни съседка.

"По покана на турската страна днес съм на посещение в Истанбул. Предстоят ми срещи на четири очи с премиерa Бинали Йълдъм и президентa Реджеп Тайип Ердоган. След разговорите в Турция ще отпътувам за Берлин, където ще проведем срещи с канцлера Ангела Меркел и останалите държавни ръководители на страните от ЕС", написа Борисов в страницата си във Фейсбук.

Премиерът най-вероятно няма да присъства на тържественото откриване на третия мост над Босфора, който свързва Европа и Азия, тъй като церемонията се очаква да продължи 4 часа, а това би го забавило за полета му за Берлин, където утре му предстои среща с канцлера Ангела Меркел по време на т.нар."Берлински преговори". 

Ердоган и Йълдъръм сигурно ще настояват все пак Борисов да присъства на откриването.

По време на визитата си премиерът е придружаван от транспортния министър Ивайло Московски и министъра на културата Вежди Рашидов, които ще присъстват на откриването на моста

Борисов и Йълдъръм ще обсъдят миграционната криза и въпроси от сферата на енергетиката. По всяка вероятност Борисов ще настоява Турция да не пуска мигранти към България. Веднага след това Борисов отлита за т.нар "Берлински преговори" с домакин германския канцлер Ангела Меркел.

Във формата на тази среща ще участват и премиерите на Австрия, Хърватия и Словения. Очаква се Борисов да постави "на масата" там отново проблема с бежанците и категорично да се противопостави на идеята в България да се изгражда център за релокация, нещо, за което Германия и Холандия ще настояват в Берлин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай