Борисов се извини за думите на Валери Симеонов към майките на деца с увреждания

Борисов се извини за думите на Валери Симеонов към майките на деца с увреждания | StandartNews.com

Мога като премиер и като човек да им кажа голямо "извинявай" за това, че така са обидени. Това каза премиерът Бойко Борисов по повод думите на вицепремиера Валери Симеонов за майките на деца с увреждания. Премиерът коментира въпроса пред български журналисти в Брюксел.

На мястото на г-н Симеонов също щях да поднеса извиненията си, защото му познавам езика, той съвсем по друг начин иска да го каже, но не съм му адвокат, за да излизам да го защитавам. Той е достатъчно голям и има достатъчно опит в медиите, достатъчно често се изявява, да не кажа ежедневно. Така че да излезе и да обясни какво е имал предвид. Крайно време е всеки да си мери думите, това касае и БСП, когато ползват език, който освен омраза, провокира и такива отговори. Това не е добре изобщо за политическия климат в България, добави премиерът.

Това, което Валери Симеонов е казал, мога само да се извиня от името на правителството. Такъв език е първо недопустим, второ е неправилен. Нещастието на хората не бива да бъде използвано, както от БСП, така и от г-н Симеонов.

Ако се върнем във времето, когато БСП е била мандатоносител, какво е отделяно от бюджета за тези хора - ще видите стотици милиони разлика с отделяното от това правителство в годините. Абсолютно разбирам майките. Когато застанат до БСП и правят протеста, исканията са политически. Какво са направили БСП за тях през десетилетията от 1944-1945 г., кой създаде системата - ние, преди 10 години? През това време в три от тях не сме управлявали и през тези три години падна и КТБ, и се наложи да платим техните подписи за реакторите за АЕЦ "Белене", за двете американски топлоцентрали - 6,7 млрд. лева. Щяхме да ги дадем за тези хора, допълни премиерът.

Когато дойдоха с проблема, отнесох се с цялото си уважение и внимание, до ден днешен. Постигнахме споразумение със 150 млн. лева да се увеличат средствата за хората с увреждания. Проектозаконът мина на Министерски съвет, другия петък е гласуването. Моля до другия петък да изчакат, мисля, че ще се случи в пълния обем, призова Борисов.

Това е демокрацията, заяви той в отговор на въпрос, свързан с обсъждания вот на недоверие към правителството. Не знам партия, управлявала десетилетия, да говори за качество на здравеопазването. Мигар не знаем какво беше качеството на здравеопазването по тяхно време. Ако намери човек връзки до аптеката на Правителствена болница, може да си купи хапче, иначе аспирин и аналгин. Много министри се смениха в тази сфера, защото ми се иска на базата на огромните пари, които се изсипват в здравеопазването, да се направи система, която действително да стигне до пациента и съответно лекарите, санитарите и медицинските сестри да са добри. Над 4,7 млрд. лева са в тази система. Видяхте как може да се допусне да се опитват да крадат от лекарства (за онкоболни). Всички знаем за Хипократовата клетва, но явно и там, като навсякъде, има такива и срещу тях трябва да се борим, заяви премиерът.

Мисля, че и с посещението на президента Румен Радев във Великобритания при кралицата, и с нашето тук - във външнополитически план успяваме да държим България на много добро, разпознаваемо място. Ако малко си оправим езика и спрем сами да си създаваме проблеми в България с този език, от което и се разграничавам, и ме е яд, и истински се надявам колегата Симеонов да отиде и да се разбере, и да обясни какво има предвид, посочи министър-председателят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай