Борисов: С Ердоган трябва да се внимава след Крим

Борисов: С Ердоган трябва да се внимава след Крим | StandartNews.com

„Някой може да отиде, да забие едно знаме в Кърджали и да каже: „Това е наше!", заяви бившият премиер Бойко Борисов пред Нова телевизия.

Той предупреди, че „при толкова агресивен съсед" всичко може да се случи и единственият начин да се противодейства на сблъсъка между ЕС и Турция е да се договарят нещата в рамките на НАТО.

„Те успяха, защото ние имахме много твърда позиция срещу анексирането на Крим и нарушаването на границите", коментира Борисов победата на БСП на президентските избори в края на миналата година. Той обаче подчерта, че след Крим и Косово, сега има опасност и за България, идваща от Турция.

„Турският президент Реджеп Ердоган всеки ден заплашва Европейския съюз, включително и България. Познавам добре Ердоган, знам колко твърди и внимателни трябва да бъдем с този човек", посочи Борисов.

„Преди с Нинова имахме нормални отношения. Комуникирахме. Няма нищо лошо в един есемес или да се обадиш. Би следвало да можеш да се говориш с всички политически лидери. Не съм изпращал есемес на Герджиков", категоричен е Борисов за казуса с освобождаването на Иван Гарелов от поста му съветник на служебния премиер.

„Чие е служебното правителство, кой назначава и кой го управлява? В никакъв случай не е ГЕРБ, защото ние нямаме нито едно назначение там", заяви Борисов. Той поясни, че разговорът между лидерите на БСП и ДПС, Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ, може да е бил само за коалиция или за назначенията от служебното правителство.

„Аз с господин Доган не съм се виждал, но съм се чувал с Карадайъ. Когато минавах през Кърджали звънях на него и Местан по приятелски", призна Борисов. „Категорично с ДОСТ нямаме нито уговорки, нито смятаме да управляваме заедно".
„Ние предизвикахме изборите, за да успокоим държавата. Усещаше се напрежение в страната", допълни Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай