Борисов: Президентът трябва да е обединител

Борисов: Президентът трябва да е обединител | StandartNews.com

Коренно си преразглеждам фигурата в новия световен ред. Една дума - обединител. Така премиерът Бойко Борисов описа фигурата на кандидат-президента на ГЕРБ в ефира на Нова телевизия. 

"Преосмислям го", уточни Борисов, запитан дали е променил първоначалния кандидат, който от партията са набелязали.

"В сегашната ситуация коренно преразглеждам фигурата на кандидата за президент - трябва да е обединител. Нацията в следващите години ще има нужда от човек, който да балансира в съвременния свят и да консолидира нацията. Ще кажа кой е кандидатът през септември", изясни Борисов.

"Но в сегашната ситуация преосмислям кандидатурата. Ако трябва да бъде описана с една дума - не трябва да е с много образование или с много титли. Той трябва бъде приет от всички, когато бъде избран", допълни премиерът. 

 "Много е силно човек да си припише някаква титла, която не му е дадена от хората", изтъкна премиерът, запитан дали той самият се чувства като обединител. 

"Президентските избори ще бъдат вота на доверие или недоверие. Ще изтегля ГЕРБ от управлението, ако не спечелим президентските избори", припомни позицията си министър-председателят. 

И допълни: "Резултатите от изборите - ако сме успели, ще се опитаме да направим още по-добър кабинет, дори и ако трябва със смяна на министрите, за да усилим последната година на управление. Като се има предвид, че от 1 януари 2018 г. поемаме председателството на ЕС, ще трябва да се мисли и за парламентарни избори. Ако бъдем победени, ще искаме предсрочни избори", каза още той. 

Борисов коментира и вероятността ГЕРБ да излъчат президентска кандидатура с коалиционните партньори от Реформаторския блок. "Надали", призна премиерът. И се запита какво значи един президент да е социален. 

„Министър Ивайло Калфин беше вицепремиер, ръководеше социалното министерство, с 200 млн. лева извън бюджета подкрепихме българските пенсионери. Изобщо не зависи социалната политика от държавният глава", обясни министър-председателят.  Той изясни и какво значи президентът да е гарант за ЕС и НАТО: „Той има право да върне за един месец един закон в парламента и той да се прегласува. Гарантът и за ЕС и НАТО са на първо място партиите, които генерират мнозинство, защото ние сме гаранта и освен това кабинетът, който взима своите решения за финансиране и изпълнение на каквато и да е ситуация".

По думите му, когато партиите са слаби и институциите не работят, се дава по Конституция на президента да прави служебно правителство. " Нацията в следващите месеци и години ще има нужда от един човек, който да балансира между партиите, изпълнителната власт и да опита да консолидира нацията, не да я раздели", подчерта Борисов.

 „Президентските избори са толкова далеч, обвързано с напрежението, което има в света, че са ми последна грижа към този момент", сподели Борисов. По думите му, ще ни се налага да решаваме тежки казуси през тези месеци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай