Борисов препоръча твърда политика на европейските лидери

Борисов препоръча твърда политика на европейските лидери | StandartNews.com

Европейските лидери трябва да водят твърда външна политика. Това каза премиерът Бойко Борисов след среща с норвежкия министър-председател Ерна Солберг.

„Това, че България се опитва да помага на Балканите, се оценява добре от нашите европейски колеги", подчерта българският премиер. „Вариантите са два и днес говорихме надълго – или ЕС и всички ние правим необходимото да придвижваме напред темата за Балканите, почвайки с инфраструктурата и съответно всяка една от държавите да си затваря главите и да си покрива критериите, които ЕС има. Народите на Балканите да видят, че ЕС ги е прегърнал и всеки с различни стъпки да се предвиди напред. В противен случай, на едно мнение сме – населението на Балканите застарява, няма кой да плаща пенсии, идват популистки партии и тук става една територия на влияние на Великите сили, една територия, която става рай за трафик на хора, наркотици и всичко останало", коментира Борисов.

„Лека полека най-уважаваните колеги в Брюксел, а и тези, които ползват общия пазар, като Норвегия, която е една от силите и най-развитите демократични държави в Европа, също се заинтересуваха, за да дойде днес премиерът на Норвегия и да се запознае с това, което правим и да ни подкрепи по всички и теми – и за Турция, и за отношенията по линия на НАТО, и за това, което се случва на Балканите, както и миграционния процес", посочи премиерът.

По думите му има три възможности, по които да се действа по отношение на мигрантския натиск от страна на ЕС и те трябва да се отстояват от европейските лидери. „На първо място ние сме длъжни да водим твърда външна политика и за процесите в света, които с бясна сила в момента се развиват, европейските ни лидери, не само да са много твърди, но и да участват във взиманията на решения. Не може тези решения и войни да се водят извън Европа, а всички пасиви да дойдат накрая в Европа", посочи Борисов. „На тези, които бягат от войните, ние като най-хуманната част на света, като истински демократи, сме длъжни да им окажем помощ. И трето – тези, които са икономически емигранти - да бъдат приети там, където ще са желани, където има нужда от тях", допълни той. „По тази тема с колегата премиерът на Норвегия имаме пълно разбиране. Не може да се вкарват работници или мигранти, от които при кучешки условия и минимално заплащане да се облагодетелстват трети страни. Това нито е хуманно, нито е прието за нас", коментира още премиерът. „Работим по темата, имаме подписани споразумения, но още по-твърдо и по-съвместно ще се действа по нея", увери той.

Българския премиер припомни, че по програмите по Норвежкия механизъм страната ни получава 210 милиона евро. „Близо половин милион, не са малко пари, и то сложени на места, където действително най-добре да се усвоят от съответните институции", отбеляза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай