Борисов посъветвал Петкова да даде оставка

Борисов посъветвал Петкова да даде оставка | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов обяви от Брюксел, че оставката на енергийния министър Теменужка Петкова ще бъде приета, за да не се влияе върху репутацията на правителството.

"Заедно с коалиционите партньори ще решим кой да я замести", каза още Борисов пред журналисти. Той обясни, че е посъветвал Петкова да подаде оставка след като е разговарял сутринта по телефона с нея. "За съжаление, когато говорих с нея, тя каза, че ги познава тези хора, и аз не бих оставил ни най-малко съмнение в който и да е българин, че стоим зад една абсолютно частна сделка. По никакъв начин ние не сме влияли на тази сделка, защото няма и как", каза още Борисов. Премиерът допълни, че според него Теменужка Петкова е честен човек, "но няма как да си махнеш 20-годишно приятелство". Почтеното, правилното и това я посъветвах, да отиде в парламента и да подаде оставка, съобщи той. По повод сделката за ЧЕЗ, заради която Петкова напуска поста си, премиерът бе лаконичен: "Сега са на ход нашите регулатори".

Спомняте си какви конфликти, на прокурор ги давахме в предишния мандат, коментира той по повод дейността на ЕРП-тата у нас. Премиерът напомни и че първото му правителство падна заради протести след забавени фактури и високи сметки за ток, както и че с дружествата се водят тежки арбитражни дела.

Борисов коментира още, че когато държавата е продавала участието си в тези дружества, ГЕРБ не е съществувала като партия. "Отдавна сме пазарна икономика и сме приели, че частният бизнес е този, който по-добре управлява активите и така в момента работи целият западен свят", посочи той.

Премиерът каза, че е разговарял по-рано днес в Брюксел с чешкия си колега Андрей Бабиш, който буквално го уведомил за сделката. "Там има и по-малки акционери и всичко това се е вършело в Чехия", заяви той.

Оставката на министъра на енергетиката Теменужка Петкова ще бъде обсъдена на коалиционен съвет след завръщането на премиера Бойко Борисов от Брюксел. Това каза пред журналисти председателят на фракцията на ГЕРБ Цветан Цветанов, цитиран от БТА. Той добави, че е разговарял по темата с министър-председателя.

"Теменужка Петкова е един достоен човек, по никакъв начин не иска да оставя някакви съмнения, че има някакво отношение към сделката за продажбата на ЧЕЗ", заяви Цветанов. Той посочи, че това е сделка между две частни компании, тя е осъществена в Чехия, не в България и има компетентни органи като КЕВР, които трябва да се произнесат.

Решението, което ще се вземе за нейната оставка, ще бъде на коалиционен съвет между "Обединени патриоти" и ГЕРБ, който ще се състои съвсем скоро, просто в момента премиерът е в Брюксел, обясни Цветанов. "Оставката е нейно желание и волеизявление. Когато се върви към оставка на такава висока позиция, коалиционният съвет трябва да се запознае с абсолютно всички детайли, за да имаме единна позиция дали ще се приеме оставката или няма да се приеме", добави той. По думите му твърде рано е да се говори за неин заместник на поста.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай