Борисов получи поздравления за начина, по който страната ни пази границите

Борисов получи поздравления за начина, по който страната ни пази границите | StandartNews.com

На срещата на върха в Брюксел държавните и правителствени ръководители на страните от Евросъюза днес обсъждат миграцията и сигурността. Българският премиер Бойко Борисов отново е получил поздравления за начина, по който страната ни пази външните граници на общността. Според него сега миграционният натиск към България идва от гръцката граница. Борисов коментира, че много важни са споразуменията с африканските държави, които да спират миграцията към Европа. Следващата седмица той ще води разговори по темата в Кайро.

„По темата миграция отново запознах всички, поканих ги да дойдат в България. Едно по едно нещата вече се подреждат. Не можем да говорим за вторично разпределение преди да сме решили въпроса с външните граници. Чухме въпросите и проблемите, които имат и Испания, и Италия, и Франция, но в същото време им задавах четирите стълба, според които всяка една държава може да се справя, подпомагана от ЕС. Първият е да има политическа воля – всяка една държава да си инвестира в своята гранична сигурност. Дали в огради, заграждения, армия, гранична полиция, кораби, моряци, термокамери, проходими машини, командироване на полицаи от вътрешността на страната – това, което е направено в България", коментира Борисов и уточни, че второто, което зависи от целия ЕС, е споразумение с трети държави.

„Както ние имаме с Турция, така и с други, откъдето тръгват миграционните процеси. Трето, ако е необходимо, както за България се дадоха 160 млн. евро за техника, за термокамери и всичко останало, да се подпомогне така и всяка една държава, която поиска определена сума. Виждате че на фона на милиардите, за които се говори, и ние сме изхарчили около 80-85 млн. евро от цялата сума до момента. Само педи една седмица дадохме 341 нови джипове", допълни Борисов и обясни, че на базата на тези три неща вече ще се говори за вторичното разпределение, солидарността, хуманността и всичко останало.

„Заключенията са такива. Има три групи държави – едните, които казват, че категорично не искат мигранти, други, че символично биха взели, но да се реши въпроса с външната граница. Третата група са залетите от мигранти – Германия, Швеция, Австрия, които искат вторичното преразпределение. Дадох пример с това, че до този момент близо 3000 афганистанци сме извозили със самолет и обратно. Изказах своето притеснение, че в момента огромният натиск върху България идва от гръцката граница. За пореден път обявих, че моята солидарност на България е да пазим външната граница така, както всеки чужденец, който дойде да види, да си тръгват с едно и също нещо, че страната ни се справя прекрасно с този проблем", заяви той.

Попитан дали има изгледи за споразумение с трети държави, той отговори: „Мисля, че това е тема, по която е некоректно да се говори. Нашият нюх по темата се е оказал верен".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай