Борисов: Политически партии се прилепят като кърлежи към висши представители на съдебната власт

Борисов: Политически партии се прилепят като кърлежи към висши представители на съдебната власт | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов съсипа председателя на ВКС Лозан Панов. Часове след срещата им той говори по темата в Хитрино.

"Аз съм оптимист, че ще намерим най-доброто решение за реформата", каза Борисов, цитиран от Канал 3.

"Хората искат бърз и справедлив процес", коментира още премиерът. "Ако съдиите започнат да се самоконтролират, ако прокурори и полицаи се стегнат и вкарват в съда обвинения, доверието ще се повиши".

Премиерът обаче беше категоричен, че войната в съдебната власт трябва да бъде прекратена и съзря политически мотиви в поведението на тези, които я разпалват.

"Когато се създават междуличностни конфликти между висши представители на съда, прокурататурата, а преди това и следствието. И като кърлежи се прилепят към тях малки политически партии, фракции - нищо добро не чака съдебната система и това го казах и на господин Панов", обяви Борисов.

"По всички теми може да се разчита на мен, но в никакъв случай да не се обслужват политическси партии, които със своята маломерност, не можаха да влязат в парламента, не успяха никого да убедят. Пречат и на съдиите да постигнат най-доборото", добави Борисов.

Той призова сега магистратите да се концентрират в работата си по съставянето на новия ВСС и избора сред съдии, прокурори и следователи на нови попълнения в Съвета.

"Ние ще осигуряваме средства, съдебната система е по-добре платена и от мене", сложи точка на темата Борисов.

Вярваме в доброто, градежа и просперитета на България, каза още премиерът в Хитрино, където официално бе направена първа копка на новите къщи на мястото на разрушените от взрива на 10 декември миналата година, съобщава "Фокус".

На церемонията по първата копка присъстваха представители на Камарата на строителите, с чието съдействие ще бъдат посторени безвъзмездно 10 къщи, като средствата за едното жилище ще бъдат дарени от политическа партия. Бойко Борисов бе посрещнат от кмета на Хитрино Нуридин Исмаил.

В началото на церемонията по първа копка молитва отправи районният мюфтия на Шумен Месут Мехмедов. Той посочи, че жителите на Хитрино са доказали, че са добри и отговорни хора и са останали сплотени в тежкото време, без да се делят по религия. Присъстващите на церемонията бяха приветствани от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Той пожела успех на хората, които ще изградят домовете и на добър час на строителите.

Кметът на Хитрино Нуридин Исмаил даде обещание, че при възстановяването на селото ще следва желанието на премиера Бойко Борисов то да стане „кукла". Той зави, че Хитрино ще бъде модел за пример как населено място се възстановява след бедствие. Той посрещна Борисов с думите: „Вие сте почетен гражданин на Хитрино и сте в дома си".
Премиерът Борисов призова от своя страна присъстващите да се вслушат в думите на районния мюфтия и митрополит Йоан с оглед на напрежението между привърженици на ДОСТ и ДПС в Джебел. „Етническата толерантност у нас е единствено правилно и добро нещо. Вярваме в доброто, градежа и просперитета на България", каза Борисов. Той пожела на строителите бързо, качествено и безаварийно изграждане на домовете.

На първата копка присъстваха също и кметът на Шумен Любомир Христов, областният управител на Област Шумен Стефан Желев и други официални лица от областта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай