Борисов: Подготвяме концесия за прохода Петрохан /ОБНОВЕНА/

Борисов: Подготвяме концесия за прохода Петрохан /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

За прохода Петрохан не можем да обещаем държавни пари, държавата го подготвя за концесия. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на заседание на Министерски съвет.

„На срещата, която направихме с колегите за Петрохан, сме се разбрали – държавата го подготвя за концесия. Тъй като 1,6 млрд. ще отидат за пътя Видин – Ботевград, тунелът няма финансово-икономическа обосновка към момента, сме се разбрали да го предлагаме на инвеститори, които идват в България. Държавни пари в момента не можем да обещаем, можем да обещаем всички процедури, които към момента вървят, и да кажем: „Ето ви го, готов е за концесиониране", и да направим опит за публично частно партньорство", каза още Борисов.

„Благодаря на всички, които бяха на срещата, защото това е наш приоритет и искаме да си го направим. 800 хил. камиона минават по този път. Така че стягайте се, не случайно и при тол системата имаше яростна съпротива, защото по 1,5 млн. лв. губим на ден, вместо да ги даваме един ден на Видин, един ден на Враца, един ден на Монтана", коментира Борисов.

Премиерът засегна и възобновената тема за Истанбулската конвенция и насилието над жени.

"Ние сме правителство, избрано от народа, и ще се съобразим с неговото искане за изтегляне на Конвенцията на Съвета на ЕС за борба с насилието над жени, заяви той. - Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашно насилие - така, както звучи, и така правителството го прие. Само че след това имаше много тежки реакции и на коалиционния партньор, и на православието, и на мюфтийството и се насадиха огромни страхове сред народа. Ние сме правителство, избрано от народа, и трябва да се съобразим с това, което той иска. Като се произнесе Конституционния съд, ще можем спокойно да водим дебати и в спокойна политическа и обществена атмосфера да се претегли всичко, което "За" и "Против". Но с този акт ние считаме, че ще приключи тази тема, по която несправедливо бяхме обвиняеми", каза още премиерът Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай