Борисов: Опитваме се да пазим баланса с Турция и ЕС

Борисов: Опитваме се да пазим баланса с Турция и ЕС | StandartNews.com

В този размирен свят се опитваме да пазим баланса и между Турция, и ЕС, и между нас си. Това заяви премиерът Бойко Борисов в Шумен по време на среща с кметове на общини от област Шумен, Търговище и Разград, предаде „Фокус".

Българските мюсюлмани са мост за приятелство и не трябва да служат за разделение. „Всички сме български граждани, трябва да се държим заедно", допълни премиерът. Той заяви, че не дели общините според това от коя партия е съответният кмет, нито по вероизповеданието на населението и отпуснатите с постановление на МС средства за строителство и ремонт в редица населени места го доказва.

Борисов припомни отпуснатите от държавата суми по бюджетите на общини от региона - ремонт и рехабилитация на улична мрежа в населени места в община Завет – 400 000 лв., по бюджета на община Лозница за ремонт и рехабилитация на улици в гр. Лозница и за изграждане на спортни площадки в с. Чудомир и с. Манастирско– 400 000 лв., за ремонт и рехабилитация на улична мрежа в населени места в община Самуил – 350 000 лв., за ремонт и рехабилитация на улична мрежа в населени места в община Цар Калоян – 380 000 лв., по бюджета на община Антоново за изграждане на път – 3028/III – 4006 – Антоново – Орач – Халваджийско – Дъбравица – III – 4082, в близост до с. Дъбравица, и за изграждане и ремонт на пътища на територията на общината – 360 000 лв., за ремонт и рехабилитация на Обреден дом в гр. Омуртаг – 360 000 лв., за благоустрояване на училищни дворове, за създаване на зони за отдих и спорт в общината и за ремонт и рехабилитация на улична мрежа на територията на община Опака – 320 000 лв., за реконструкция на улици в населени места на територията на община Венец и за изграждане на фитнес на открито – 850 000 лв., за реконструкция и рехабилитация на улична мрежа в населени места в община Върбица – 400 000 лв., за реализация на етап 1 на Проект „Реконструкция на ул. Аврора от 0+000 до 0+472 в с. Пристое, община Каолиново – 400 000 лв., по бюджета на община Нови пазар за изграждане на многофункционална зала в с. Памукчии и изграждане на детски площадки в с. Памукчии и с. Стоян Михайловски – 561 000 лв., за реализация на етап 1 на Проект „Реконструкция на ул. Младост от км 0+000 до км 0+867 в с. Звегор, община Хитрино – 350 000 лв., по бюджета на Община Шумен за строително-монтажни работи по цялостното изграждане на многофункционална спортна зала в гр. Шумен и благоустрояване на пространството около нея – 8 000 000 лв.

„Ако работим с този темп и събираемост, догодина ще си направим и следващите етапи. Целта ни е да няма населено место без водоснабдяване, асфалт и паралелно с това да има детски площадки, обредни, спортни зали и само така можем да се опазим от това, което витае. Колегите в Турция много внимателно следят и малко със завист ни гледат как добре си живеем и си подреждаме държавата, казвам със завист, но с добро, защото етническата толерантност у нас действително е пример в момента и в Европа", каза още Бойко Борисов. Той призова кметовете да работят прозрачно и открито с обществените поръчки и да следят за качеството на извършените дейности. Премиерът коментира, че строителството на автомагистрала „Хемус" ще излезе близо 1,5-2 млрд. лв. „Защото е планина, навсякъде трябва да са естакади, мостове, тунели, но не направим ли „Хемус" това означава след 10-15 години разликата между Южна и Северна България да е като в Италия, образно казано", каза премиерът. Той посочи, че затова е взето решение да се инвестира и да се строят отсечки от магистралата, там където проектите са готови. Любомир Христов, кмет на община Шумен, благодари на министър- председателя за средствата, отпуснати за многофункционалната зала. „Бях повече от убеден, че когато поставих въпроса преди 9 месеца, вие ще спазите обещанието си, защото вярвам, че сте човек на честта и го доказвате. Това е първото демократично правителство, което започва да заделя средства не от европейските програми, а от държавата, за да благоустрои смесените райони. Може би от 25 години, 8 млн. лв. в Шумен не са влизали от държавата", каза Любомир Христов. Премиерът получи благодарност и от Нехрибан Ахмедова, кмет на община Венец. „Бойко Борисов мисли за всички 265 общини. Никога не е делял общините на малки и големи, на ГЕРБ, на БСП, на ДПС. Приветствам ви за това, което правите", каза Нехрибан Ахмедова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай