Борисов: Някой пак иска да ме бутне, като през 2013 г. /ВИДЕО, ОБНОВЕНА/

Банковият надзор на БНБ да се намеси заради информацията за български банки в сделката за ЧЕЗ, заяви премиерът

Борисов: Някой пак иска да ме бутне, като през 2013 г. /ВИДЕО, ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

ВИДЕО ТУК

Бойко Борисов даде обяснения за сделката за ЧЕЗ на брифинг, в който участваха също Делян Добрев, Цветан Цветанов, Волен Сидеров, Красимир Вълчев, Данаил Кирилов, Явор Нотев и др.

"От това, което виждам, стигам до извода, че някой иска да повтори февруарските събития, по друг сценарий, със същите изпълнители пак ЧЕЗ, ток и популистки изказвания, оплака се премиерът - Подценихме обстановката от последните дни. Действително сделката за ЧЕЗ е проведена между две частни компании, дотук нищо лошо", коментира той. „Наблюдавайки последни дни как беше градирана атаката срещу нас, поисках разговор с премиера Бабиш и настоях, тъй като няма как да знаем какво се е случило, да получа информацията, която има в тяхното министерство", посочи премиерът.

„Сега се насажда усещането и то много планирано и точно, че Гинка от Пазарджик, прави сделка, като някой от нас стои зад нея. Това не е истина и цели други последствия, заяви Бойко Борисов. - Обещавам на тези хора да ги разнищя докрай. Като разгледах изпратеното от премиера на Чехия виждам руско-грузински офшорки, руски банки, български и то от тези, които и преди по някаква причина са имали проблеми. Законът за банките е много строг и ще им спестя имената", коментира той. „Останах с впечатление, че сделката е приключила, а това което ми праща премиерът на Чехия, излиза, че тези банки са изпратили писмо за комфорт, за намерения, които не означават нищо", обясни Бойко Борисов и уточни, че ГЕРБ ще изготви промени в Закона за енергетиката.

Той уточни, че е получил информация от Чехия с банките и пълната информация за сделката и нейното финансиране, но не може да я каже заради банковата тайна и е депозирал всичко получено в секретна кутия в Народното събрание. Той поиска Банковият надзор в БНБ да се намеси заради информацията, че български банки участват в сделката за продажба на ЧЕЗ. „Няма да им дам да ни петнят репутацията, с подобни игрички да излиза, че някъде витаем зад подобно нещо. Тези хора един път са ме сваляли от власт, сега искат да направят същото - няма да стане", заяви Борисов. „Нямаме никакво участие във сделката. Толкова хубава операция пак ни спретнаха, използваха времето, когато сме в чужбина и се опитаха да направят тази работа", коментира той.

„Съветвам президента Румен Радев да се обади на президента Земан и да го попита, както аз попитах Бабиш, какво мисли по сделката. Да се поинтересува, защото колегата му също знае. Част от участниците съм ги виждал на снимка и със Земан", посочи той. „Да вложим цялата мощ на държавата, да приемем, че опозицията е алармирала, а ние сме подценили ситуацията. Да направим това, което е необходимо", призова Бойко Борисов. „Ще замоля шефа на БНБ веднага да види какви са тези писма и банките, които са ги изпращали. Много интересно - изцяло отричат, а в същото време чеха ми праща, че го има. Банковият ни надзор да се намеси със всички сили, като видим резултатите, ще ви информираме", каза още премиерът.

"След четвъртък ще преценя дали ще приемем оставката на Петкова, уточни Борисов. "Това е сценарият на тези гадове - да спрат тока, но този път няма да се дам. В четвъртък изслушваме всички. Господ ми е свидетел - нямам нищо общо! Вкупом заговориха изведнъж за сделката, както направиха, преди да докарат Орешарски", отсече Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай