Борисов: Най-кривата част по Брекзит се падна на нас

Утре може ние да изнасяме газ за Украйна, обяви премиерът на посланиците ни

Борисов: Най-кривата част по Брекзит се падна на нас  | StandartNews.com

Председателството е един тип координация между страните-членки в Европейския съюз. Председателството не значи управление на Европейския съюз, което се бърка много често. То дава шанс за решение на много проблеми на Балканите, които стоят от години. Нашите предложния са такива, които са в абсолютен унисон и с това, което Брюксел желание, това, което е добре за Западните Балкани и разбира се, в интерес на България, обяви премиерът Бойко Борисов на годишната среща с посланиците ни, която се провежда във Военния клуб. 

Политическите елити в страните, които са кандидат-членки за ЕС, трябва да намерят необходимия сговор и толерантност помежду си и да не пречат на своите държави да вървят напред, призова той.

България е завидно стабилна на фона на целите Балкани. Политиката ни е на искрено добросъседство. Не мога да не съм щастлив, че жп връзката с Македония се осъществява. Нито една държава на Балканите не трябва да остане капсулирана. Щастлив съм и от коридор № 8. Още веднага бяха дадени авансите и за връзката София – Белград, имаме София–Солун, имаме София-Истанбул, имаме София – Бургас, каза още Борисов. В началото на септемри ще има съвмество заседание с правителството на Румъния, за да бъдат обсъдени ключовите проекти в инфраструктурата. "Ще бъде поканен и Алексис Ципрас", разкри премиерът. Той посочи, че след България председателството се поема от Австрия, а след това от румънците. Така страната ни ще стане важен участник в Дунавската и Черноморската стратегия. 

Тези, които се занимават по отдавна с дипломация знаят, че е почти непостижимо в един ден да се направи среща с президента на Франция и в същия ден с президента на Германия. На следващия ден с канцлера на Германия, отсече министър-председателят. 

Не можем да се месим във вътрешните дела на никоя страна, но се стараем да бъдем в добри и балансирани отношения с всяка страна. За България споразумението с Турция за бежанците говори много добре, днес на оперативката с вътрешния министър, доклада показва, че има нула натиск на границата ни. Ако се върнем година назад това беше най-големият страх на Балканите. Ние ставахме и лягахме с миграционния процес. Бяха избори тогава и най-некоректно политически точно това се използваш, каза още Борисов.

България прави газов хъб, защото имаме най-добрата газопреносна система - 80% от всички компресори на Балканите. Те са американски и са най-добрите. Утре може да стане така, че дори за Украйна да изнасяме газ. Това е пазарът. Това ще намали цената, това ще даде конкурентност на доставчиците и ще имаме успех, коментира Борисов.

Изпълнявахме абсолютно всички изисквания на ЕС, ние бяхме най-лоялният член на ЕС, дори понякога до глупост, защото когато спряхме Южен поток всички ни притиснаха - и Путин, и Лавров. А Италия, Гърция и Турция подписаха "Посейдон". А "Набуко", който беше изгоден за нас, беше хвърлен в канала, а никой не обясни защо. Така се е спря диверцификацията с азерски газ. Ето защо с Ципрас (премиера на Гърция) се разбрахме, ако всичко върви добре, октомври да направим първа копка за интерконектора с Гърция. Тук искам добре да ни чуете че газов хъб "Балкан" - той е разковничето на ЕС. Изпълнява абсолютно всички изисквания на ЕС, обясни премиерът. 

"Турски поток" не е случаен и е точно толкова, който поема от Русия през Украйна и България.Трябва да си си заврял главата в пясъка, за да не разбереш, че щом тръгне "Турски поток", спира газовият поток през България и 5-6 млрд. инвестиции в газопреносна система отиват на вятъра и ставаме само клиент. Затова съм благодарен, че Брюксел разбра, че трябва да се направи "Балкан", за да си взимаме транзитните такси и съм го заявил публично пред колегите на Европейския съвет", каза Борисов.

Най-кривата и напрегната част от преговорите за Брекзит ще бъдат по време на нашето председателство на Съвета на ЕС. Усеща се огромно напрежение между всички нас вече. Като православни християни знаем, че Господ на силните дава изпитани, завърши премиерът. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай